У буферній зоні Лаври може з'явитися готельно-офісний центр - ЗМІ

У буферній зоні Лаври може з'явитися готельно-офісний центр - ЗМІ

Укрінформ
Існує як мінімум два будівельних проекти у буферній зоні пам’ятки архітектури ЮНЕСКО - Києво-Печерської лаври.

Про це повідомляє газета "День".

"На вулиці Лаврській, 6 (колишня Січневого повстання, 26) може з’явитися готельно-офісний центр з підземним паркінгом. За різними даними, висота новобудови може сягати шести-дев’яти поверхів... Місце розташування запланованого комплексу: якраз навпроти церкви Спаса на Берестові та Національного музею "Меморіал жертв Голодомору". А це - буферна зона Києво-Печерської лаври, що під одним номером із Національним заповідником "Софія Київська" входить до Всесвітнього списку пам’яток ЮНЕСКО", - йдеться в публікації. 

Як зазначається, 2005 року Київрада передала ділянку за вказаною адресою фірмі "Оазис" з терміном оренди на п’ять років. Однак 2010 року змінила умови договору і продовжила оренду до 15 років. У цей же час прокуратура Києва оскаржувала у суді процедуру землевідведення, вважаючи її незаконною: землю виділили без розробки та погодження проекту відведення ділянки. Київський апеляційний господарський суд позов прокуратури відхилив. Тому "Оазис" намагається продовжити договір оренди через Київраду. Там це питання наразі і зависло. 

За словами депутата Київради Володимира Назаренка, "Оазис" через низку інших підставних фірм був пов’язаний з власниками "Терра Банку". Цей банк з 2014 року перебуває у стані ліквідації, серед його керманичів були  бізнесмени Сергій Клименко, Руслан Циплаков, Юрій Копилов. Щоб уберегти буферну зону від забудови, депутат пропонує просто не продовжувати договір оренди. 

Лаврська, 6 - не єдина «гаряча точка» біля пам’ятки архітектури ЮНЕСКО. На вулиці Лейпцизькій, 13 готується ділянка для зведення житлового комплексу.  Забудовник - «Київміськбуд». На сайті компанії новобудова рекламується на головній сторінці, поверховість обіцяють каскадну - від семи до 17 поверхів. Усі необхідні дозволи на будівництво компанія отримала, введення в експлуатацію комплексу заплановане на літо 2017 року. 

 Експерти вважають, що «зелене» світло проекту дала розробка зонінгу для цієї історичної території. У зв'язку з цим проблемних забудов може бути ще більше, зокрема на території взуттєвої фабрики. Щоб уникнути будівельної «облоги» пам’ятки, експерти радять дотримуватись законодавчих актів. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-