Помер Лесь Танюк

Помер Лесь Танюк

Укрінформ
Відомий політичний і громадський діяч, режисер театру і кіно, народний артист України Лесь Танюк помер на 78-му році життя.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на джерело у Клінічній лікарні "Феофанія".

"Лесь Танюк помер від тяжкої хвороби 18 березня, перебуваючи в лікарні", - повідомили агентству. 

Танюк народився 8 липня 1938 року на Київщині. Він був народним депутатом України І-V скликань. Відомий правозахисник, режисер, письменник, мистецтвознавець, культуролог, перекладач з 9 мов, голова Національної спілки театральних діячів України. Член Національних спілок письменників та кінематографістів. Лауреат режисерської премії ім. Данченка та кількох театрознавчих премій, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, професор, керівник акторського та режисерського курсів у Київському університеті театру й кіно ім. Карпенка-Карого, почесний професор Харківської академії культури та Волинського національного університету ім. Л.Українки, заслужений діяч мистецтв, дійсний член Міжнародної академії екології, народний артист України. 

 Він - автор і співавтор понад 60 законів, зокрема «Про культуру», «Про мови в Українській РСР», «Про видавничу діяльність», «Про охорону культурної спадщини», «Про благодійну діяльність та благодійні організації», «Про театр», «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про Державний герб України». Ініціатор 24 постанов Верховної Ради і 19 парламентських слухань, присвячених символіці, українській мові, пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років, державним архівам, «чорній археології», моніторингу щодо виконання законів гуманітарної сфери.

Він також один з ініціаторів створення Антикомуністичного антиімперіалістичного фронту. Засновник і голова Всеукраїнського товариства "Меморіал" ім. В.Стуса (1989-2014), з 2014 - почесний голова товариства. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-