Через війну на Донбасі з країни виїхали близько мільйона людей - експерт

Через війну на Донбасі з країни виїхали близько мільйона людей - експерт

Укрінформ
Через бойові дії на сході України за межі країни виїхали близько мільйона осіб.

Про це заявила член Президії НАН України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України академік Елла Лібанова під час презентації у Києві Національної доповіді "Політика інтеграції українського суспільства в контексті викликів та загроз подій на Донбасі", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми точно навіть не знаємо, скільки виїхали. Ми думаємо, що виїхали за межі України через події на Донбасі приблизно один мільйон осіб", - заявила Лібанова.

Згідно з Національною доповіддю, падіння рівня життя у поєднанні зі страхом посилює міграційні установки мешканців Донбасу, причому за рахунок збільшення контингенту тих, хто прагне не тимчасового виїзду на заробітки або навчання, а хоче назавжди змінити країну проживання.

Окремо в документі наголошується на комплексі проблем, пов'язаних з масовим внутрішнім переміщенням людей із регіону конфлікту. "Принципово помилковим є поділ мешканців Донбасу за місцем їх знаходження (стосовно лінії бойовий дій). Більшість вимушених переселенців покинули своє житло не з ідеологічних міркувань, а керуючись прагненнями безпеки, і перетин лінії розмежування не змінив їхніх переконань. І не всі ті, хто перебувають на тимчасово окупованих територіях, налаштовані проти соборної України", - зазначається у доповіді.

Згідно з нею, подальший перебіг подій на Донбасі спричинив помітні психологічні зрушення у значної частини його мешканців, однак не у всіх. Так, частина населення збільшила своє несприйняття української влади через матеріальні труднощі та нереалізованість власних очікувань, часто необгрунтованих.

"Прагнення значної частини внутрішньо переміщених осіб переїхати до поселень, що максимально наближені до рідної домівки, або навіть повернутися на окуповані території попри загрози нових бомбардувань, не є проявами сепаратизму або антиукраїнських настроїв. У більшості випадків - це рефлексія на відсутність матеріального облаштування, житла та роботи, труднощі адаптації до умов життя у віддалених від Донбасу регіонах", - переконані автори доповіді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-