Глава УГКЦ: Росія заперечує право на існування українського народу

Глава УГКЦ: Росія заперечує право на існування українського народу

Укрінформ
Отець і глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав висловив переконання, що для українсько-російського добросусідства немає альтернативи, але російська влада заперечує право на існування українського народу і його власної культури. 

Про це він сказав у своїй доповіді "Україна - Польща - Росія: чи можливі мир і поєднання?", яку виголосив на Гнєзненському з'їзді з нагоди до 1050-річчя Хрещення Польщі, повідомляє департамент інформації УГКЦ. 

"Вивчаючи теперішню ситуацію із перспективи французько-німецько-польських відносин після Другої світової війни, ми бачимо, що для українсько-російського добросусідства немає альтернативи. Обидва народи належать до одного і того географічного ареалу Східної Європи, і ніхто не змінить факту, що сусідують один із одним", - сказав він.

Водночас глава УГКЦ зазначив, що існують суттєві перешкоди ідеологічного характеру, щоб процес поєднання міг зрушити з місця.

Говорячи про позицію Росії щодо України Блаженніший Святослав відзначив, що російська влада заперечує право на існування українського народу і його окремої, власної культури.

"Особливо останніми роками, - розповів він, - найвищі церковні та державні достойники проголошують, що українці й росіяни - це один народ. Така теза і позиція чинять так, що діалог стає неможливим, бо ж не можна провадити розмови з кимось, хто не існує і не має "власної окремішності". Представники як державної, так і церковної влади Московського патріархату піддають сумніву сам факт існування незалежної української держави". 

За його словами, саме існування української державності вважається "агресією Заходу і насиллям над тілом великого російського народу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-