Колишній головлікар США лякає Україну «тисячами носіїв»  поліомієліту

Колишній головлікар США лякає Україну «тисячами носіїв» поліомієліту

Укрінформ
В Україні є значно більше людей-носів вірусу поліомієліту, ніж двоє дітей, про яких стало відомо влітку минулого року.

Наразі носіями вірусу в Україні можуть бути сотні дітей, хоча їхні симптоми ще не проявились, - таку думку висловив колишній головний лікар США Борис Лушняк у коментарі Голосу Америки.

«З усіх людей, які страждають на поліомієліт, лише один із двохсот має параліч. Але є 199 дітей, які за статистикою мають хворобу, але не проявляють симптомів. Можуть бути деякі незначні відхилення, - заявив Лушняк. - Але параліч від поліомієліту – це рідкість. Україна має низький рівень вакцинації населення. Зараз ми знаємо, що є сотні, може й тисячі носіїв хвороби, а всі решта ризикують захворіти».

Станом на лютий лише 66% дітей до 10 років вакциновані від поліомієліту в Україні. Всесвітня організація охорони здоров’я вимагає імунізувати принаймні 95%, щоб запобігти спалаху хвороби, нагадав він. Лушняк закликв українських батьків не піддаватися пропаганді в Інтернеті і обов’язково давати згоду на додаткові щеплення дітей.

Як відомо, українські ЗМІ повідомляли про шість смертей дітей, які пройшли додаткову вакцинацію. Втім, у МОЗ продовжують наполягати, що усі летальні наслідки ніяк не пов’язані з проведенням щеплень.

Заступник міністра охорони здоров’я Іван Перегінець стверджує, що «МОЗ має всю інформацію щодо кількості несприятливих подій після імунізації, які співпали в часі з вакцинацією проти поліомієліту. У першому турі таких подій було 46, у другому — 75,» - визнав чиновник.

Також Перегинець звернувся до батьків із закликом: попри закінчення третього туру позапланової вакцинації, приводити дітей на щеплення не лише у березні, а й у квітні. «В Україну було доставлено понад 11 млн доз вакцини ОПВ, з яких було використано 7,5 млн доз. Після проведення трьох турів у регіонах залишається майже 3,5 млн доз живої вакцини ОПВ, якою будуть робити щеплення дітям», — сказав він.

Завезена до України вакцина неодноразово ставала приводом до скандалів. Минулого року МОЗ навіть офіційно розслідував повідомлення про порушення умов зберігання (повторного замороження) вакцини ОПВ – 1,5 мільйона доз були опечатані на складі «Укрвакцини».

Водночас вакцина ОПВ заборонена до використання рішенням Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я від 5 червня 2015 року. З 1 квітня 2016 року у світі має початися її масова утилізація.

Нагадаємо, що у минулому році на Закарпатті було зафіксовано два випадки захворювання на поліомієліт (наразі хвороба вважається невиліковною). Водночас, за даними представника ВООЗ Денніса Кінга, минулого року у світі було зареєстровано 74 випадки захворювання на поліомієліт у двох країнах — Афганістані та Пакистані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-