У Відні презентували матеріали Діалогу українських і російських медіа

У Відні презентували матеріали Діалогу українських і російських медіа

Укрінформ
Ширше познайомити громадськість із зусиллями журналістських медіорганізацій України та Росії, які намагаються знайти порозуміння і спільно діяти задля захисту, а часом і порятунку журналістів та збереження свободи слова, а також надати їм підтримку – такою є мета інформаційного видання «Дві країни – одна професія».

Про це говорить представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, яка ініціювала вихід друком збірника матеріалів Діалогу медіаорганізацій.  

За ініціативи Дуні Міятович відбулося вже 9 зустрічей представників Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки, Союзу журналістів Росії. Участь у заходах брали майже 40 журналістів з Украіни.

– Запропонована учасниками символічна назва цього діалогу – «Дві країни – одна професія» відображає його основоположні ідеї – спільне розуміння прав журналістів та їх обов’язків, відданість професійним цінностям, готовність обговорювати етичні дилеми,  якими стикається медіаспільнота України і Росїі в умовах нинішнього конфлікту. Безпека журналістів, що висвітлюють конфлікт, знаходиться у центрі нашої дискусії, – коментує Дуня Міятович. – Через те, що зберігаються протиріччя у зв’язку з конфліктом, просування діалогу не завжди є легким завданням. Однак я відчуваю радість і гордість за його учасників, яким вдається підтримувати конструктивну дискусію про те, як допомогти журналістам у біді і відстояти достоїнство своєї професії.

За словами першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка, очевидно, що за умов конфлікту між Україною і Росією, спокійної розмови, як кілька років тому, поки що бути не може.

–  В той же час, ми у професійному середовищі намагаємося шукати спільні точки дотику, які можуть становити основу для майбутньої комунікації та співробітництва. Такими базовими речами є питання безпеки журналістів, солідарність з колегами, котрі потрапили у біду, засудження брутального впливу на медіа, осуд пропаганди і мови ворожнечі в медіа. Саме ці теми нас об`єднали і стали ключовими для розгляду в офісі представника з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович, – зауважує Сергій Томіленко.

Він наголошує: всі заяви, прийняті спільно в рамках Діалогу, лежать винятково у площині міжнародних професійних стандартів роботи медіа. Більше того, ці документи мали реальний вплив, допомагали колегам, котрі потрапили в біду.

Тож у збірник матеріалів увійшли спільні заяви та звернення учасників Діалогу, зокрема, щодо звільнення журналістів з полону, боротьби з пропагандою, засудження порушення прав журналістів, безкарності тощо. Збірник видано одразу російською та украінською мовами і вже опубліковано на сайті ОБСЄ.

Книжку презентовано сьогодні у Відні в ході дипломатичноі сесіі ОБСЄ, на якій Дуня Міятович звітує про своє шестирічне перебування на посаді Представника ОБСЄ з питань свободи медіа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-