Обвал будинку в Києві: хроніка порятунку

Обвал будинку в Києві: хроніка порятунку

Укрінформ
У Києві на вулиці Богдана Хмельницького обвалився будинок.

15.17 Під час обвалу міжповергового перекриття, яке сталося вчора у будівлі на вулиці Б.Хмельницького, загинула, принаймні, одна людина.

Про це на брифінгу повідомив перший заступник начальника головного управління ДСНС в Києві Валерій Борис.

"Загибель однієї особи встановлено 100-відсотково. Щодо ще однієї людини, яка знаходиться під завалами, вона не відгукується, але ми зможемо говорити про її стан, коли дістанемося до неї", - заявив рятувальник.

Він зауважив, що спекуляції в ЗМІ навколо трьох загиблих не є правдою.

"Вчора ми дістали шістьох осіб, одна людина з них загинула. Ми продовжуємо розбирати руйнування, але наразі важко сказати, скільки це забере часу.  Всі роботи проводяться вручну. До того ж, безпосередньо на місці обрушення не можуть одночасно працювати багато людей", - сказав представник ДСНС.

За його словами, рятувальники збираються підняти бетонну плиту перекриття, яка впала в результаті руйнувань, після цього оприлюднять додаткову інформацію.

14.42 Мер Києва Віталій Кличко дав доручення профільним заступникам, а також головам райдержадміністрацій Києва здійснити перевірку всіх будинків столиці, які перебувають в аварійному стані, з метою виявлення несанкціонованого проведення будівельно-ремонтних робіт.

"Я дав завдання перевірити всі аварійні будинки і взяти під контроль, щоб жодних несанкціонованих робіт у таких будинках не здійснювалося", - зазначив Кличко.

Мер також доручив обов’язково залучити до перевірки спеціалістів Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у м. Києві, яка відповідає за надання дозволів на початок будівельних робіт.

Говорячи про будинок на вулиці Богдана Хмельницького, де вчора стався обвал перекриття, мер підкреслив, що будівля перебуває у приватній власності більше 10 років, а роботи там проводилися без дозволів і з порушенням техніки безпеки, що і призвело до трагічних подій.

12.53 Заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що обвал будівлі в центрі Києва не загрожує іншим сусіднім об'єктам. Він додав, що столична влада не має повноважень контролювати аварійно-небезпечні об'єкти, які перебувають у приватній власності.

12.21 Трьох з п'яти госпіталізованих до Київської міської лікарні №17 будівельників, які постраждали при обрушенні нежитлової будівлі в Києві за адресою вул. Богдана Хмельницького, можуть невдовзі виписати.

Про це Укрінформу повідомив головний лікар медзакладу Микола Дьомін.

"П'ять осіб у нас (лікарні - ред.) не в тяжкому стані. Трьох готуємо до виписки", - сказав він.

12.13 Один із будівельників на вул. Б.Хмельницького знаходиться під завалами будинку без ознак життя. Доля ще двох чоловіків досі невідома.

Про це у коментарі кореспондентові Укрінформу розповів керівник Управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук.

"Ми спостерігаємо одного постраждалого без ознак життя. Ми приводили до нього лікарів, ознак життя у чоловіка не виявлено. Він знаходиться між двома плитами. ДСНС правильно трактує: ми не можемо сказати, що він загиблий до того часу, поки ми його не витягнемо", - розповів Ткачук.

Він зауважив, що наразі рятувальники мають розібрати велику кількість плит, аби дістатися до цього постраждалого.

Представник КМДА також уточнив, що наразі з-під завалів врятовано 6 осіб.

"Ще двоє людей - під питанням", - наголосив Ткачук.

10:25 Правоохоронні органи повинні оперативно розібратися, хто саме і з якою метою здійснював будівельні роботи в аварійному будинку на вул. Б.Хмельницького, які призвели до обвалу перекриття. 

Про це мер Києва Віталій Кличко зазначив у себе на сторінці у Фейсбуці.

"Сьогодні в столиці трапилася надзвичайна ситуація. І я переконаний, правоохоронні органи повинні оперативно розібратися, хто саме і з якою метою здійснював будівельні роботи в аварійному будинку на вул. Б.Хмельницького, які призвели до обвалу перекриття. І винні в тому, що постраждали і загинули люди, мають бути притягнуті до відповідальності. Бо роботи відбувалися без жодних дозвільних документів і з порушенням техніки безпеки", - написав Кличко. 

Він зазначив, що будинок аварійний, відселений у 2004-му році, перебуває в приватній власності. "З якою метою там працювали будівельники, ми зараз теж з'ясовуємо. Я вдячний київським рятувальникам, які оперативно прибули на місце події. Буквально відразу ж з-під завалів витягнули двох постраждалих будівельників. Один до того вискочив сам. Ще до двох рятувальники зараз намагаються пробитися, один будівельник, на жаль, загинув під завалами", - зазначив він.

Кличко додав, що міська влада тримає на контролі рятувальні роботи і надання необхідної медичної допомоги постраждалим.

9:43 - На вулиці Богдана Хмельницького на ділянці від вул. Пушкінської до вул. Володимирської триває тимчасове обмеження руху транспорту.

Таких заходів вжито у зв’язку з обвалом будинку, що сталася у будинку на вулиці Богдана Хмельницького, 12, повідомляє прес-служба КМДА.

"Звертаємося до водіїв із проханням поставитися з розумінням до тимчасових незручностей та, за можливості, обирати інші маршрути руху. Про будь-які зміни в організації руху повідомлятимемо додатково", - йдеться у повідомленні.

9:27 - За інформацією, яка надійшла від врятованих людей, під завалами на вул.Хмельницького можуть знаходитися ще три людини.

Про це щойно на місці події журналістам повідомив представник ДСНС.

За його словами, за станом на 9.00 врятували 6 осіб, п'ятеро з них перебувають у лікарні.

Наразі факти загибелі людей не підтверджуються. Рятувальники продовжують працювати у цілодобовому режимі. На місці пригоди задіяні більше 200 бійців ДСНС. Вони вручну розбирають завал, адже застосування важкої інженерної техніки на цей час не є можливим.

07:32 - Рятувальники продовжують розбирати завали будинку на вулиці Хмельницького 12-14 в Києві, що обрушився напередодні.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

Станом на 07:00 на місці події працюють 28 од. техніки та 208 чол., у тому числі від ДСНС 25 од. техніки та 160 чол. особового складу. Пошуково-рятувальні роботи проводяться у безперервному режимі.

02:48 - Державна служба з надзвичайних ситуацій (ДСНС) виклала відео рятувальних робіт біля відселеного п'ятиповерхового будинку, який обвалився у Шевченківському районі Києва.

Відео розміщене на офіційній сторінці рятувальників у YouTube та Facebook.

00:17 (26.02.2015) - Під завалами відселеного п'ятиповерхового будинку в Шевченківському районі Києва знайдене тіло загиблого будівельника.

Доступ до нього поки що обмежений через загрозу уламків, повідомила прес-служба КМДА.

21.57 - Під уламками будівлі на вулиці Богдана Хмельницького в центрі столиці може перебувати ще одна, сьома людина. Рятувальники не виключають летального випадку.

Про це журналістам на місці події розповів радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми знаємо, що сьогодні під завалами перебуває ще одна людина. Ми не можемо зараз з упевненістю сказати щодо його стану - це мають визначати медики. На жаль, зв'язку і контакту з ним установити не вдалося, тому ми не виключаємо летальний випадок», - сказав він.

Наразі пошуково-рятувальні заходи на місці обрушення тривають. До робіт залучено близько 200 рятувальників та 20 одиниць техніки. Роботи ускладнюються тим, що до місця пригоди неможливо підвести підйомний кран. Рятувальники уникають використання спеціальної техніки, поки існує ймовірність знайти живих людей, і продовжують розбирання завалу практично вручну.

*   *   *

21.48 - Рятувальники майже звільнили з-під завалу, який стався сьогодні у п'ятиповерховій будівлі в центрі Києва на вулиці Б.Хмельницького, шосту людину. Чоловік перебуває у задовільному стані, п'є чай та спілкується з родиною, поки рятувальники завершують звільнення його кінцівки.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

За повідомленнями представників ДСНС, існує припущення, що під завалом може залишатися ще одна людина.

Рятувальники продовжують розбирати завал.

*   *   *

19.29 - З-під завалів на Хмельницького до лікарні доставили п'ятьох. Ще одного чують під завалами.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

За інформацією представників ДСНС, п'ятеро постраждалих у тяжкому стані доставлені до лікарні. Вони були не в змозі надати додаткову інформацію щодо кількості людей, які могли знаходитися у будівлі на момент обрушення.

У ці хвилини намагаються витягти постраждалого, з яким у рятувальників є голосовий зв'язок.

Наразі ДСНС не підтверджує інформацію про наявність одного загиблого.

До рятувальних робіт залучені більше 200 рятувальників та 20 одиниць техніки. За словами представників ДСНС, розбирання завалів може тривати до ранку, адже їх обсяг через обрушення відразу п'яти поверхів, є значним.  Ситуацію ускладнює неможливість підігнати на місце пригоди крани та важку техніку. Крім того, рятувальники періодично влаштовують «хвилини тиші», щоб почути людей, які можуть знаходитися під завалами.

*   *   *

19.27 - Четверо постраждалих унаслідок обрушення перекриттів у нежилому будинку на вулиці Б.Хмельницького доправлені до лікарні, ще одного потерпілого щойно дістали з-під завалів. Він живий і перебуває у тяжкому стані. Інформацію про наявність одного загиблого ДСНС наразі не підтверджує.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

За інформацією представників ДСНС, врятовані люди не в змозі надати дотаткову інформацію щодо кількості людей, які могли перебувати у будівлі на момент обрушення.

Наразі до рятувальних робіт залучені більше 200 рятувальників та 20 одиниць техніки. За словами представників ДСНС, розбирання завалів може тривати до ранку, адже обрушилося одразу п'ять поверхів. Ситуацію ускладнює неможливість підігнати на місце крани та важку техніку. Крім того, рятувальники періодично влаштовують «хвилини тиші», щоб почути людей, які можуть перебувати під завалами.

Наразі встановлений голосовий контакт принаймні з однією людиною, яка перебуває під завалами.

*   *   *

18.28 - За останніми даними рятувальників, при обвалі будинку на вул. Богдана Хмельницького, 12-14 одна людина загинула, до двох намагаються пробитися.

Про це у Twitter повідомила прес-секретар мера Києва Оксана Зинов’єва.

"За останніми даними рятувальників, на Хмельницького троє врятованих, один загиблий, до двох намагаються пробитися", - повідомила вона.

*   *   *

18.18 -  В Єдиний реєстр досудового розслідування внесено інформацію про інцидент навколо обвалення перекриттів у нежитловому будинку на вул. Богдана Хмельницького в Києві. Первинна кваліфікація - ст.271, ч.2 Кримінального кодексу України «Порушення норм законодавства з охорони праці».

Про це заявив журналістам начальник слідчого управління Головного управління національної поліції м.Києва Олександр Пивовар.

«На даний час в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено інформацію по даній ситуації. Первинна кваліфікація - 271 стаття, частина 2 Кримінального кодексу України «Порушення норм законодавства з охорони праці», що спричинило наслідки у вигляді тілесних ушкоджень. Працюють слідчо-оперативні групи», - сказав Пивовар.

За його словами, наразі встановлено власника цього аварійного будинку, встановлюються особи, які проводили тут ремонтні роботи.

Представник поліції зазначив, що санкція статті передбачає до 7 років позбавлення волі.

*   *   *

18.15 - Будівельні роботи у будинку на вул. Б.Хмельницького 12-14, який обвалився сьогодні вдень, відбувалися з порушенням техніки безпеки і без жодних дозвільних документів.

Про це заявив міський голова Віталій Кличко на місці пригоди, повідомляє прес-служба мера.

"Аварійний будинок на вулиці Богдана Хмельницького знаходиться у приватних руках. Зараз ми з'ясовуємо, хто саме проводив у ньому роботи... Правоохоронні органи повинні оперативно розібратися, хто саме і з якою метою здійснював будівельні роботи без дозвільних документів. І винні в тому, що постраждали люди, мають бути притягнуті до відповідальності", - розповів Кличко.

Раніше у прес-службі КМДА повідомили, що будинок, в якому сьогодні обвалилися внутрішні перекриття, визнаний аварійним у 2004 р. і відселений. Він перебуває в приватних руках та переданий на баланс ОСББ Богдана Хмельницького 12-14.

*   *   *

За інформацією, отриманою на 18.14, рятувальники витягли ще одну людину з-під завалу аварійного будинку на Богдана Хмельницького, де впали перекриття п'яти поверхів.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

"Врятовано 4 особи: о 16:50 - врятовано 1 особу, о 17:15 - врятовано 1 особу, о 17:40 - врятовано дві особи", - йдеться у повідомленні.

Пошуково-рятувальні роботи тривають.

Зазначається, що на місці події працюють 21 од. техніки та 120 чол., у тому числі від ДСНС 16 од. техніки та 81 чол. особового складу. До рятувальних робіт залучено кінологічна служба ДП Мобільно-рятувальний центр та рятувальники КМДА.

При пошукових роботах використовується тепловізор та запроваджуються хвилини тиші.

Охорону місця події здійснює Національна поліція.

*   *   *

17.27 - Під завалами будинку на Хмельницького перебуває троє людей, ще двох урятували.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

"Проводились там роботи, і відбулося руйнування перекриття на другому та третьому поверсі, в результаті чого під завалом опинилися люди, саме будівельники. Двох врятували, ще троє там. Зараз проводяться роботи з розбору завалу і з порятунку людей. Всі служби мобілізовані", - додав Пантелеєв.

Він наголосив, що будинок на вулиці Богдана Хмельницького 12-14, який обвалився сьогодні, перебуває у приватній власності, на балансі ОСББ і не належав до небезпечних об'єктів.

"Можливі різні варіанти і порушення при будівництві, але буде відповідне розслідування проведене", - зазначив Пантелеєв.

Водночас у прес-службі мера Києва Віталія Кличка повідомили, що "міська влада жодного дозволу на проведення якоїсь реконструкції не давала".

"Зараз там (під завалами. - ред.) знаходиться три-чотири людини. Одного (врятованого. - ред.) повезли в Олександрівську лікарню", - додали у прес-службі.

*   *   *

17.23 - Будинок на вулиці Б.Хмельницького 12-14, який обвалився сьогодні, не відносився до небезпечних об'єктів.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. 

За його словами, цей будинок до небезпечних об'єктів не відносився. 

Він зазначив, що будинок на вулиці Б.Хмельницького 12-14 перебуває в приватній власності.

*   *   *

17.20 - Під уламками у п'ятиповерховій споруді на вулиці Богдана Хмельницького, 12-14, де впало перекриття, може перебувати ще принаймні чотири людини, і одна з них подає ознаки життя.

Про це кореспонденту Укрінформу на місці події сказав директор Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА Дмитро Білоцерковець.

"За нашою інформацією, під завалами перебуває чотири особи", - зазначив він.

За словами Білоцерковця, у будівлі перебувало п'ятеро ремонтників, один з них вийшов, а четверо його колег залишилися у будівлі.

Наразі рятувальники почули, що під завалами подає ознаки життя одна людина, тому намагаються дістатися насамперед до неї.

Білоцерковець також сказав, що будинок був у приватній власності, а роботи, які в ньому проводилися, швидше за все, були незаконними. Будинок був нежитловим і перебував в аварійному стані. Водночас, за його словами, загрози обвалення будинку немає.

Зі свого боку, представник ДСНС, який працює на місці події, не виключив, що під завалами може перебувати 10 людей.

На місці інциденту також перебуває начальник київської поліції Андрій Крищенко.

*   *   *

16.37 - Як повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події, обвалилися перекриття у п'ятиповерховій будівлі за адресою  Богдана Хмельницького 12-14. Незважаючи на те, що будівля є нежилою, під уламками можуть знаходитися люди.

За попередньою інформацією, у будівлі працювала бригада будівельників, які виносили звідти будівельне сміття. Як розповів кореспонденту один з очевидців, імовірно учасник згаданої бригади будівельників, у будівлі могло перебувати близько 15 осіб.

Принаймні одного постраждалого винесли на ношах з місця пригоди живим. 

На місце події прибув мер міста Віталій Кличко.

По прилеглій частині вулиці Б.Хмельницького перекрито рух, навколо аварійної будівлі виставлено очеплення.

*   *   *

16.25 (25.02.2016) - Про обвал будинку  у Twitter повідомила речниця київського мера Віталія Кличка Оксана Зінов'єва.

Кличко з'ясовує ситуацію біля будинку на Хмельницького, де обвалилися кілька поверхів. З-під завалів рятують людей.

За її словами, у будівлі обрушилися кілька поверхів.

Наразі рятувальники дістають з-під завалів людей.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу з місця пригоди, обвалилися перекриття у п'ятиповерховій будівлі за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 12-14. Хоча дім є нежилим, під уламками можуть бути люди.

За попередньою інформацією, у будівлі працювала бригада будівельників, які виносили звідти будівельне сміття. Як розповів один з очевидців, ймовірно, член цієї бригади, у будівлі могли перебувати близько 15 осіб.

Принаймні одного постраждалого винесли на ношах з місця пригоди живим.

На місце пригоди прибув мер міста Віталій Кличко.

Дорожній рух на прилеглій частині вулиці Б.Хмельницького перекрито, навколо аварійної будівлі виставлено очеплення.

*   *   *

Нагадаємо, 1 грудня 2015 року в Києві на проспекті Червонозоряному, 14, стався зсув підпірної стіни та частини подвір'я дев'ятиповерхового житлового будинку. За попередніми висновками, підтоплення грунтів, що стали причиною зсуву, відбулося через тепломережу, що була несанкціоновано під'єднана до основних комунікацій будинку під час будівництва. На щастя, ніхто не постраждав.

22 липня 2003 року по вул. Великій Васильківській, 37 у Києві на тротуар обвалилася частина фасадної стіни будівлі, були пошкоджені квартири на 2,3,4 поверхах. П'ятий та шостий поверхи обвалилися пізніше. У результаті аварії люди не потраждали. Причиною обвалу комісією КМДА визнано порушення організацією, яка проводила ремонт другого поверху, будівельних норм і правил.

2 серпня 1989 року у центрі Києва внаслідок обвалу колонади вагою понад 700 тонн перед входом до київського Головпоштампту загинули 11 людей, ще двоє отримали поранення. 

Фото: Володимир Сердюк/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-