У Іслямова розказали, що робитимуть активісти

У Іслямова розказали, що робитимуть активісти "Аскера"

Укрінформ
Об'єднання «Аскер», створене на базі активістів громадянської блокади Криму, зареєстровано в Україні як громадське формування і готується до проведення спільного з поліцією патрулювання районів Херсонської області, які межують з Кримом.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила Зера Умерова, помічник керівника штабу громадянської блокади Криму Ленура Іслямова.

«Бійці об'єднання «Аскер» проходять необхідну підготовку й інструктаж у структурах МВС з метою чергування і патрулювання на контрольно-пропускних пунктах «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар». Нині об'єднання зареєстроване в правовому полі України. Залишилося завершити його юридичне оформлення в правоохоронних структурах і підрозділах Держприкордонслужби», - повідомила помічник Іслямова.

За її словами, всього об'єднання «Аскер» налічує до 50 осіб. З них формуватимуться кілька загонів по 4-5 осіб з метою постійного чергування на всіх трьох КПП при в'їзді і виїзді з Криму.

Як наголосила Умерова, громадське об'єднання «Аскер» не претендує на функції правоохоронців. Їх мета - з ручкою і блокнотом у руках допомогти поліції і прикордонникам у наведенні ладу в прикордонних з Кримом районах Херсонської області. Вони не служать жодним силовим відомствам і не отримують у них зарплату, екіпірування або забезпечення.

Проте, повідомила вона, без санкції «Аскера» не буде закритий жоден протокол про якесь порушення на контрольно-пропускному пункті, тобто, громадські діячі будуть повноправними учасниками контролю ситуації на  адміністративному кордоні з окупованим півостровом. 

Як розповіла Умерова, діяльність «Аскера» погоджена і знайшла повну підтримку у керівництва відділення поліції в Генічеську.

При цьому структурно члени об'єднання «Аскер» підпорядковуються своєму керівникові Вейсеру Сарибілялову, який, у свою чергу, підзвітний керівникові громадянської блокади Криму Ленуру Іслямову.

Що стосується кримськотатарського батальйону імені Номана Челібіджихана, то він також почав створюватися з учасників громадянської блокади Криму. Нині в нього записалися вже близько 300 осіб. З них близько 100 осіб прибуло з материкової України, інші - з Криму.

«Поки що батальйон імені Номана Челібіджихана не має своєї військової частини у складі ВМС України, але, сподіваємося, навесні він ввійде до складу Національної гвардії і нестиме службу Україні. А поки що там теж проводиться інструктаж і відповідне навчання», - резюмувала Умерова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-