МОЗ запевняє: від українських комарів Зіку не підчепиш

МОЗ запевняє: від українських комарів Зіку не підчепиш

Укрінформ
В Україні відсутні комарі видів Aedes aegypti та Aedes albopictus – переносники вірусу Зіка.

Про це з посиланням на Українский науково-дослідний протичумний інститут ім. Мечнікова повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"За даними експертів, фауна України нараховує 32 види кровососних комарів роду Aedes, проте види Aedes aegypti та Aedes albopictus – відсутні", - такі дані оприлюднили фахівці Українського науково-дослідного протичумного інституту ім.Мечнікова МОЗ України.

Всього у світі налічується більш ніж 1350 видів кровососних комарів роду Aedes. На сьогодні достовірно відомо про можливість переносу вірусу Зіка комарами Aedes aegypti та Aedes albopictus завдяки їх широкому розповсюдженню та високій чисельності у регіонах з тропічним та субтропічним кліматом. Дослідження щодо можливості залучення інших видів комарів роду Aedes до передачі збудника у популяції переносників та інфікуванні людини тривають.

Найближчі до України країни, де встановлена наявність Aedes aegypti  та Aedes albopictus, - Грузія, Болгарія, Туреччина та Греція.

Нагадаємо, хвороба, спричинена вірусом Зіка – арбовірусна інфекція, що передається людині через укуси комарів роду Aedes. Природний резервуар на сьогодні невідомий.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) не рекомендує вводити обмеження на поїздки або торгівлю у зв'язку із хворобою, яку викликає вірус Зіка. Проте у якості запобіжних заходів національні уряди можуть вводити обмеження на поїздки для власних громадян після оцінки фактичних даних і місцевих факторів ризику.

Особи, що подорожують до районів із високим ризиком передачі вірусу, повинні захищати себе від укусів комарів: використовувати репеленти, носити світлі сорочки й блузки з довгим рукавом і штани, установлювати в кімнатах протимоскитні сітки. Оскільки комарі роду Aedes кусають у денний час, ці заходи необхідно застосовувати протягом усього дня.

Вагітним або жінкам, які планують вагітність, варто проконсультуватися із місцевими органами охорони здоров'я щодо методів захисту, якщо вони виїжджають у райони, де зафіксовано передачу вірусу Зіка.

Органам охорони здоров'я рекомендують співпрацювати із транспортним сектором, щоб забезпечити належну дезінсекцію літаків, що прибувають із уражених регіонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-