В Україні щодня від грипу помирає 10 людей – СЕС

В Україні щодня від грипу помирає 10 людей – СЕС

Укрінформ
Щодня в Україні реєструється близько десяти смертей від ускладнень грипу.

Про це на брифінгу заявив т.в.о голови Держсанепідемслужби Святослав Протас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодня помирає близько 10 осіб від тяжкого перебігу цієї хвороби і від пізнього звернення за медичною допомогою», - сказав Протас.

Він зазначив, що за даними лабораторних досліджень у жодного померлого від грипу за епідемічний сезон не було відповідного щеплення.

Загалом від грипу в Україні було вакциновано всього 123 тисячі осіб, що становить 0,03 відсотка населення. Тоді як, за словами Протаса, в європейських країнах цей відсоток становить від 30 до 50, а серед груп ризику, до яких належать медпрацівники, люди з хронічними захворюваннями, діти, - до 75%.

Серед причин низького рівня вакцинації лікарі називають як необізнаність людей, так і недовіру до системи охорони здоров'я. І наголошують, що жодні профілактичні заходи, такі як масковий режим, провітрювання чи дезінфекція приміщень не можуть повністю убезпечити від захворювання на грип.

«Не хворіє на грип той, хто має імунітет внаслідок перенесеного захворювання або той,  хто вакцинувався», - сказала на брифінгу радник голови Держсанепідемслужби, професор Світлана Доян.

Вона зазначила, що наразі в Україні є вакцина проти грипу, але вакцинація не являється обов'язковою, а лише рекомендованою. Вакцинуватися можна в приватних медичних закладах або у поліклініках, які мають забезпечуватися відповідною вакциною за рахунок коштів місцевих бюджетів. Щодо доцільності вакцинації в період епідемії, Доян наголосила, що щеплення можна робити і зараз, але після нього протягом двох тижнів потрібно вживати запобіжних заходів. Наприклад, обмежити перебування в громадських місцях, уникати контактів з хворими.

При цьому, вакцинація також не дає 100% захисту від грипу. Тому після вакцинації можливо захворіти, але захворювання не буде мати тяжкого перебігу і в подальшому у людини сформується імунітет. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-