19 січня. Пам’ятні дати

19 січня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні християни східного обряду святкують Хрещення Господнє 

19 січня (6 січня за юліанським календарем) християни східного обряду святкують велике дванадесяте церковне свято - Хрещення Господнє або Богоявлення. Це третє найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У народі воно має декілька назв: Водохреще, Водохреща, Водохрестя, Водощі, Йордан, Ордань. Богоявлення - це тридення. Його, як і на Різдво, розпочинає пісна кутя на Святвечір; далі - день самого Водохреща - Йордан і наступний день - Іоанна Хрестителя.  Цього свята згадується і прославляється Євангельська подія хрещення Ісуса Христа у річці Йордан святим Іоанном Хрестителем. У Святому Письмі сказано, що під час хрещення на Ісуса із неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух, і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням. У всіх храмах на Хрещення служиться Святкова Літургія, яка завершується великим освяченням води за таким же  чином, як і освячення її напередодні, у Водохресний Святвечір. Обряд освячення води виник ще з перших часів християнства за прикладом Ісуса Христа, який освятив води Йордана. Вважається, що вода освячена 18 і 19 січня називається Богоявленською або Йорданською і має однакову силу і застосування: нею освячують храми і домівки, дають пити тяжкохворим, зберігають вдома протягом року до наступного Водохреща. Одна з традицій цього свята – хресний ход до водохресної ополонки, яку називають Йордань, і масове купання в ній. У народі існувало чимало прикмет, пов’язаних з Водохрещею. Якщо цього дня ясна й холодна погода - на посушливе літо, похмура й сніжна - на рясний урожай. Під час освячення води йде сніг - добре роїтимуться бджоли і колоситиметься хліб. Якщо ніч зоряна – вродять горіхи та ягоди. На Водохреще в останнє співають колядки. В давнину після свята розпочинався новий весільній сезон, який тривав до Великого посту.

Події дня:

70 років тому (1946) згідно з угодою між урядами 11 країн (СРСР, США, Великобританії, Китаю, Франції, Канади, Австралії, Нідерландів і Нової Зеландії за участю Індії і Філіппін) був заснований Міжнародний воєнний трибунал для Далекого Сходу. 3 травня 1946 року – 12 листопада 1948 року в трибуналі проходив Токійський процес над головними японськими воєнними злочинцями.

10 років тому (2006) з космодрому на мисі Канаверал запущена автоматична міжпланетна станція NASA - «New Horizons», призначена для дослідження Плутона. Після завершення роботи останнього розгінного двигуна швидкість апарата відносно Землі становила 16,26 км/с. Станція пролетіла повз Юпітер у лютому 2007 року, Сатурн у – січні 2008. 14 липня 2015 року  New Horizons пройшла повз Плутон, передавши перші якісні знімки цієї планети на Землю. Наразі станція направляється до поясу Койпера, який знаходиться за орбітою Нептуна. Передбачається, що місія цієї міжпланетної станції завершиться у 2026 році.

Цього дня 2014 року, під час Революції гідності, протистояння на Майдані з мирної фази перейшло в силову. Кількасот тисяч людей, обурених прийняттям «диктаторських законів» 16 січня, зібралося на народне Віче. Незважаючи на численні заклики лідерів опозиції до продовження мирного протесту, багатотисячна колона пішла до Верховної Ради, однак зіткнулася із кордоном «Беркуту» на вулиці Грушевського. Почалися сутички, які тривали усю ніч. У ході протистояння мітингувальники закидали міліцію камінням, фаєрами, «коктейлями Молотова». При цьому були спалені шість автобусів і вантажівок правоохоронців. «Беркут» використовував проти демонстрантів шумові гранати і гумові кулі, а також водомет. За повідомленнями столичних медиків, в період з 16:00 19 січня до ранку 21 січня, за медичною допомогою звернулися 122 постраждалих, 50 з них були госпіталізовані. У той же час, згідно з даними медичної служби євромайдану, за добу 19-20 січня на вул. Грушевського були поранені 1400 чоловік. Після цих подій керівництво США та представники Євросоюзу вперше заговорили про санкції проти тодішнього керівництва України.

Ювілеї дня:

280 років від дня народження Джеймса Ватта (1736–1819), англійського винахідника, творця універсального теплового двигуна, члена Лондонського королівського товариства. Винайшов  економічну парову машину з циліндром подвійної дії, на якій встановив відцентровий регулятор швидкості обертання вала (патент 1784 р.). Застосовував на ній механізм (паралелограм Ватта) для перетворення прямолінійного руху на обертовий. Його іменем названо одиницю потужності – Ват.

165 років від дня народження Якобуса Корнеліуса Каптейна (1851-1922), голландського астронома. Відомий завдяки фундаментальним дослідженням Чумацького шляху; також він став першим вченим, котрий знайшов докази обертання галактик.

135 років від дня народження Параски Миколаївни Павленко (1881–1983), української майстрині петриківського розпису. Народилась у с. Петриківцях (тепер смт Дніпропетровської області). Звідти, з осередку українського народного декоративного розпису й починала свій творчий шлях. Серед виробів з цигаркового паперу – розмальовані рушники, килимки, мережива «решітки» для сволока. Малювала аніліновими фарбами, на стіні – кольоровими глинами («Декоративний мотив», «Фриз», «Букет квітів у вазі», «Килимок»). Доньки Параски Миколаївни Павленко – Віра та Ганна теж були відомими майстринями декоративного розпису.

130 років від дня народження Макса Мойсейовича Губергріца (1886–1951), українського терапевта. Академік АН УРСР (1948), заслужений діяч науки УРСР. Після закінчення медичного факультету Київського університету (1911) працював у клініці В.П. Образцова, пізніше – в лабораторії І.П. Павлова, де брав участь в експериментальних спостереженнях, що лягли в основу їхньої спільної праці «Рефлекси волі» (1915). Тридцять років працював завідувачем кафедри внутрішніх хвороб Київського медичного інституту, одночасно очолював клінічні відділи українських Інституту харчування (1930-1941) та Інституту ендокринології (1932-1934). Праці вченого присвячені фізіології й патології кровообігу, захворюванням органів травлення, проблемі болю тощо.

95 років від дня народження Патриції Хайсміт (1921-1995), американської письменниці, автора психологічних детективів. Завдяки кіно найвідомішим її романом став «Талановитий містер Ріплі» (1955). Уперше цей роман екранізував у 1960 році французький кінорежисер Рене Клеман. Стрічка мала назву «На яскравому сонці», була надзвичайно популярною, а виконавцеві головної ролі молодому акторові Алену Делону (це була одна з перших його ролей) принесла славу і визнання. Другу екранізацію здійснив Ентоні Мінгела 1999 року.

80 років від дня народження Роллана Петровича Сергієнка (1936), українського кінорежисера. З 1963 року працював на Київській кіностудії ім. О. Довженка. Поставив за власним сценарієм фільми: «Карти», «Білі хмари». На Українській студії хронікально-документальних фільмів створив кінокартину «Освідчення в коханні», на «Київнаукфільмі» – «Микола Реріх», «Олесь Гончар», «Закон Вернадського», серію документальних фільмів, присвячених Чорнобилю. Лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка (1991).

Роковини смерті:

77 років з дня смерті Михайла Опанасовича Драй-Хмари (справж. прізв. – Драй; 1889-1939), українського поета, літературознавця, перекладача, професора Київського університету. За життя Драй-Хмари вийшла друком лише одна книга поезій – «Проростень» (1926). Був незаконно репресований. Рукопис перекладеної ним «Божественної комедії» Данте конфісковано під час арешту. Помер у таборах на Колимі «від ослаблення серцевої діяльності», як вказано в документах по реабілітації.

5 років з дня смерті Мирона Онуфрійовича Лозинського (1933-2011), українського хіміка, академіка НАН України, заслуженого винахідника України. З 1958 року працював в Інституті органічної хімії НАН України. Наукові праці стосуються хімії азотних і сіркоорганічних сполук, біологічно активних речовин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-