До 70 парафій перейшли з Московського патріархату в Київський - нардеп

До 70 парафій перейшли з Московського патріархату в Київський - нардеп

Укрінформ
Упродовж двох років в Україні 60-70 парафій Української православної церкви (Московського патріархату) перейшли до УПЦ Київського патріархату. 

Про це в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат і релігієзнавець Віктор Єленський.

Водночас, за його словами, такі переходи могли бути й у зворотній бік. «Очевидно, могло бути. Я просто зараз точно не можу сказати. Могло таке бути. Але тенденція така: у тих випадках, коли священик поводится, скажімо, по-антиукраїнськи на парафії, у таких випадках такі переходи не бувають рідкісними», – зазначив Єленський.

Парламентарій також заперечив тиск з боку влади на парафіян та священиків щодо переходу в той чи інший патріархат.

Як повідомлялося, 7 січня 2016 року в інтерв’ю каналу «Росія-1» патріарх Російської православної церкви Кирил заявив, що «для нього Україна – це те саме, що й Росія» і він занепокоєний "історіями із захопленням храмів в Україні". У цьому контексті Кирил навів приклад конфлікту між релігійними громадами у селі Птича на Рівненщині, де, як стверджує патріарх, «суд виступає за права віруючих нашої церкви, але жодна влада ці права не захищає».

Конфлікт за церкву у селі Птича Дубенського району триває понад рік, відколи переважна більшість жителів села проголосувала за перехід під омофор Київського патріархату. Причиною відходу від УПЦ (МП) люди називали поведінку священика, який пошановував російського патріарха Кирила і молився за мобілізованих в АТО як за «подорожніх», а не військових.

Упродовж року тривали суди. УПЦ (МП) виграла апеляційний суд у суперечці за приміщення, оскільки в статуті релігійної громади вказано, що в разі ліквідації громади споруда церкви залишається єпархії. Люди кажуть, що не знали про цей пункт статуту.

Фото: pravoslavye.org.ua

Відео: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-