Марія Турчин, майстриня, подруга Дарії Цвєк
На Різдво пампушки від Цвєк - це щось надзвичайне
Інтерв'ю 06.01.2016 12:00

- Так. Першою є та, що жінка у хаті завжди має добре виглядати. Дарія Цвєк була дуже життєрадісна. Вона все казала: "Ти люби, і тебе будуть любити". Серед її унікальних здібностей було й уміння спілкуватись з молоддю. Пам'ятаю, якось на зустрічі зі студентами вона просто запалила дівчат словами: "Серед вас, мабуть, сидять дружини майбутніх дипломатів, президентів, а тому треба знати, як себе поводити".

А ще пам'ятаю, пані Дарія жартувала: "Марійцю, жінка не буває стара, є дуже молода, молода і ще молода".

Дарія Цвєк вважала, що у передсвяткові дні жінка має бути добрим організатором. Не можна усе брати на себе. Треба вміти долучити усіх членів родини до святості, аби кожний вніс свою працю. Тоді буде свято загальне. Не одна жінка має усе приготувати. Навіть маленькі дітки можуть долучатись до роботи.

- А чи була якась особлива молитва у ці дні?

- Завше просили благословення у Бога на ту роботу. Тричі перехреститись, бо інакше не може бути, а на закінчення - подячна молитва.

- Чи обов'язково на Святвечір має бути 12 страв? Яку на це мала думку Дарія Цвєк?

- Вона так вважала, їх має бути 12. Інколи навіть можна поставити на стіл доповнення, які рахувались, як-то яблука, горіхи, цитрусові. На Святвечір обов'язково мав бути на столі калач, свічечка. Головні страви - кутя та узвар.

- Може, маєте особливі рецепти цих страв?

- Знаєте, кажуть, що господиня - то борщ. Так і про кутю можна говорити. Кожна газдиня має свої вподобання. Думаю, що родзинки, горішки і мак - мають бути обов'язковими у головній страві. Решта смаколиків додають за бажанням, до смаку.

До узвару із сухофруктів раджу додавати меду. А ще раніше варили буряки зі сливками. Рецепт простий: звичайний буряк обібрати, порізати соломкою і варити з сухими сливками до готовності. Нічим не підсолоджувати. Напій виходить чудовий, солодкий але з кислинкою. Цей рецепт подобався і пані Цвєковій.

- Знаю, у вас є величезна колекція стародавніх вишиваних сорочок, серветок, рушників. Чи є серед них особливі, святкові?

- У моїй колекції - близько 70 чоловічих і жіночих сорочок. Серед них є і та, яку я вишила у 14 років. То була моя перша робота. Останнім часом вишила ще кілька, бо люблю це робити.

Дарія Цвєк теж вишивала, попри те, що в останні 10 років бачила лише на одне око. Ось дарунок від пані Дарії (показує вишивану серветку, - авт.) Її узір я повторила, але трішки змінила в тоні.

Знаєте, від пані Дарії я перейняла те, що мені шкода кожної згаяної хвилини. Перейняла від неї людяність, толерантність.

- Миру в душі, миру на землі, бо він є основою щастя. З миром у нас все обов'язково буде добре.

А у ці свята раджу дотримуватись стародавніх рецептів, бо у них усе відрегулювала людська мудрість. Хочеться, може, й спробувати щось незвичне. Але давні рецепти допоможуть вам відчути зв'язок з минулим, дух поколінь. Страви за старовинними рецептами - найсмачніші.

***

Довідково. Дарія Яківна Цвєк - українська кулінарка, народилася на Тернопільщині. Авторка низки популярних книг з рецептами, серед яких "Солодке печиво", "До святкового столу", "У будні та свята", "Для гостей і сім'ї", "Нашим найменшим", "На добрий вечір", "Малятам і батькам" тощо. Книга "Солодке печиво" стала справжнім бестселлером, її перевидавали дев'ять разів, а загальний наклад усіх її видань перестрибнув позначку 1 млн примірників. Ця книжка, доповнена рецептами пирогів з солоною начинкою та напоїв, видавалася також під назвою "Домашнє печиво". Останній раз її було перевидано 2013 року, і книжка потрапила до списку "Лідери літа" за версією Всеукраїнського рейтинґу "Книжка року-2013". 

Цікаво, що Дарія Цвек не була професійним кулінаром, вона закінчила педагогічну семінарію в Коломиї, вчителювала у школах Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, була членом Союзу українок.

РЕЦЕПТИ ДО СВЯТВЕЧОРА ВІД ДАРІЇ ЦВЄК

Кутя

2 склянки пшениці, 1 склянка маку, 1 склянка цукру, 2 столові ложки меду, горіхи, родзинки, вишневе варення за смаком.

Пшеницю помийте у кількох водах, залийте окропом у рівень із зерном, накрийте і варіть на легкому вогні кілька годин до готовності (якщо вода википатиме, доливайте окропом). Мак помийте, залийте окропом і залишіть на 2-3 години чи на ніч накритим, щоб набухнув. Після того воду злийте, а мак розітріть у макітрі без цукру або змеліть його на м'ясорубці з дуже густим ситком. До втертого маку додайте пшеницю, обчищені й підсмажені горіхи, помиті родзинки, влийте переварену воду, додайте мед, цукор за смаком і вишневе варення. Готову кутю урочисто подайте в керамічній мисці з дерев'яною ложкою

Риба з грибами

1,5 кг риби, 50 г сушених грибів, 2 цибулини, 100 г олії, чайна ложка гірчиці, нарізана зелень петрушки, 2-3 зубки часнику, сіль.

Почищену і підсушену рибу наріжте порціями, посоліть із розтовченим часником і залиште на 1-2 години в холодному місці. Дно посудини вистеліть нарізаною цибулею й пошаткованими вареними грибами. Покладіть рибу, перекладаючи її цибулею і грибами так, щоб верх був укритий цибулею, залийте відваром із грибів, вимішаним з олією й гірчицею, накрийте й запікайте в духовці протягом години. Перед подачею викладіть на полумисок, полийте соусом, який утворився під час запікання, посипте нарізаною зеленню петрушки. Довкола обкладіть картоплею, звареною в лушпинні, почищеною і посоленою.

Пампушки "нашвидкуруч"

0,5 л молока, 0,5 кг муки, 1-2 ст. ложки маргарину, 2-4 жовтки, 0,5 склянки цукру, 100 г дріжджів.

Дріжджі посипати цукром, дати ложку-дві молока, поставити посуд на гарячий чайник, щоб почали бродити. У макітрі втираємо маргарин з жовтками і цукром, вливаємо дріжджі і все молоко відразу, додаємо дрібку солі і місимо тісто, доки не почне відставати від рук. Тоді накриваємо тісто, і хай підросте в теплому місці. Як нема часу відразу смажити, тісто можна ще раз перемісити і дати йому ще раз підрости.

Беремо частину тіста, розкачуємо корж, на коржі склянкою витискаємо сліди, не вирізаючи, і на кожен слід кладемо 2-3 вишеньки або трошки тертої з цукром рожі. Якщо нема - то будь-який джем з тертою булкою (щоб не витікав). Накриваємо другою половиною тіста, тоді викраюємо склянкою пампушки і складаємо на дошку, посипану мукою.

Накриваємо легеньким рушничком, даємо їм підрости. Треба літр олії, аби пампушки плавали. Як один бік посмажиться, перевертаємо на інший бік.

Хрусти

3-4 скл. муки, 100 г маргарину, 1 ст. ложка цукру, 3-4 жовтки, сметана до замісу, 1 ч. ложечка порошку до печива (не обов'язково).

До просіяної муки можна додати чайну ложечку порошку до печива, тоді втерти маргарин на грубій тертці, дати цукор, жовтки, і все сікти ножем до утворення однорідної маси, підливаючи сметаною. Обов'язково додати столову ложку горілки, рому або коньяку, аби хрусти не набирали жиру. Тісто відразу ж розкачати, поділивши для зручності на дві частини, порізати на смужки, смужки порізати на подовгасті ромбики. Посередині кожного ромбика робиться поперечний розріз, і один кінець пропихають у розріз, перекручуючи. Смажать хрусти у гарячій олії чи жирі (як пампушки).

***

Дарія Цвєк писала у передмові до книги "На добрий вечір": "Кожний народ гордиться своїми стравами, адже це теж своєрідний витвір народної майстерності. Українська кухня оригінальна за смаком і різноманітна. Ми не повинні забути її традиції, зберегти для поколінь. Мама най передає доньці, а бабуся - онуці, коли печемо чи варимо, завжди треба згадати - це пекла моя бабуся, а це все варила моя мама".

Ірина Дружук, Івано-Франківськ.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-