Як боротися із корупцією у вишах - опитування

Як боротися із корупцією у вишах - опитування

Укрінформ
Населення України загалом позитивно ставиться до системи ЗНО, а однією з найбільших проблем в освіти вважають корупцію у вишах.

Про це заявила у понеділок в Укрінформі директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час презентації результатів загальнонаціонального соціологічного опитування.  

"Стабільно населення позитивно оцінює вплив ЗНО на різні сторони освітнього процесу та соціального життя загалом. Населення висловлює згоду із тим, що ЗНО дало змогу обдарованим дітям вступати до будь-якого ВНЗ, навіть найпрестижнішого - із цим згодні 60%, не згодні 25%. ЗНО стимулює учнів не сподіватися на чиюсь допомогу, а вчитись - згодні 66%, не згодні 23%. ЗНО зменшило рівень корупції при вступі до ВНЗ - згодні із цим 46%, не згодні 32%. ЗНО стало кроком до справедливості в державі - це надзвичайно важливий показник - 46% з цим згодні, 29% ні. ЗНО дало змогу обирати кращих студентів - згодні 50%, не згодні 25%", - зазначила Бекешкіна.

Щодо корупції, то, на думку українців, найбільша корупція існує при вступі до ВНЗ на творчі спеціальності - так вважають 60%. Далі йдуть вступ до магістратури чи на рівень спеціаліста - 50%; випускні екзамени в школі - 40%. І найменш корумпованим вважають вступ до вишів за результатами ЗНО, щоправда 34% вважають, що там корупція є - і це трохи більше, ніж минулоріч, коли було 27%.

"Серед основних проблем української вищої освіти були названі корумпованість викладацького складу ВНЗ, причому ця проблема зміцнила своє лідерство. У 2013 році цю проблему як основну вказали 40% опитаних, у 2014 - 44%, зараз - 50%. І першочерговими кроками для покращення якості освіти, на думку населення, має бути боротьба з усіма проявами корупції і нечесності у ВНЗ, підвищення рівня оплати праці викладачів і відповідність викладання до потреб майбутньої професії, а також налагодження співпраці з кращими світовими університетами, стимулювання наукової діяльності ВНЗ", - підкреслила соціолог. 

Вона висловила переконання, що радикальним кроком на подолання системи корупції у вишах має бути поширення ЗНО на випускників вищих навчальних закладів. "Тоді відсіються ті, хто не може чи не хоче вчитися, і взагалі не потрібно буде платити хабарі - бо можна просто не отримати диплом на виході. Але, на жаль, лише 12% населення підтримує такий захід, як запровадження системи ЗНО для випускників ВНЗ", - зазначила Бекешкіна.

Загальнонаціональне соціологічне опитування "Громадська думка - грудень 2015" з проблем освіти в Україні Фонд "Демократичні ініціативи" за підтримки Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянсу USETI) у співпраці з фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс" провів з 4 по 14 грудня 2015 року. Опитано понад 2 тис. респондентів в усіх областях України, крім Криму та окупованих територій Донбасу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-