Президент ветував закон про валютні кредити

Президент ветував закон про валютні кредити

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко застосував право вето до закону про реструктуризацію валютних кредитів за №1558-1 і пропонує відхилити його.

На порталі Верховної Ради вказується останній етап проходження від 18 грудня – «Повернуто з пропозиціями Президента».

«Прийнятий Верховною Радою України 2 липня 2015 року Закон України «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті» не може бути підписаний», - йдеться у пропозиціях Президента України до цього Закону.

Як зазначається, за даними Національного банку України, за станом на сьогодні фізичним особам – резидентам України надано кредитів в іноземній валюті на суму 4,28 млрд доларів США, що еквівалентно 98,08 млрд гривень, сума всіх іпотечних кредитів становить 2,16 млрд доларів США, що відповідно еквівалентно 47,25 млрд гривень.

Як зауважив НБУ, конвертація валютних кредитів за курсом 5,05 гривень за 1 долар США, тобто курсом, який був на момент укладення переважної більшості кредитних договорів (як це передбачено частиною першою статті 3 Закону, що надійшов на підпис) завдасть банківській системі збитків на суму понад 76 млрд гривень, що неминуче негативно позначиться на стані економічної безпеки держави в цілому.

«Ураховуючи викладене, не можу підтримати пропоновані Законом, що надійшов на підпис, порядок та умови реструктуризації зобов'язань за кредитними договорами в іноземній валюті в національну валюту України і тому пропоную Закон України «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті» відхилити», - резюмує Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-