Експерт думає, що візи українцям скасують, але з умовами

Експерт думає, що візи українцям скасують, але з умовами

Укрінформ
Єврокомісія у вівторок, 15 грудня, пропонуватиме скасувати візовий режим ЄС з Україною, однак запропонує Києву упродовж кількох наступних місяців виконати певні рекомендації.

Таку думку під час дискусії "Українські реформи – реальність чи ілюзія" в понеділок у Варшаві висловив голова Міжнародного фонду "Відродження", заступник голови Національної ради з питань реформ Олександр Сушко, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Зараз тривають пошуки компромісного формулювання, яке буде оприлюднено 15 грудня. В ньому буде визнано успіх України щодо виконання плану дій з візової лібералізації, але скоріше за все будуть сформульовані певні рекомендації, які ще треба буде виконати упродовж кількох місяців, для того, щоб остаточне рішення було прийняте в 2016 році", - заявив Сушко.

Він підкреслив, що Україна виконала 97% вимог по безвізовому діалогу з ЄС, а тому Брюссель "не має іншого шляху, як рухатися до скасування візового режиму".

З іншого боку, як наголосив експерт, політичний фон для такого рішення з боку ЄС "ще ніколи не був таким негативним, як зараз". Він уточнив, що з одного боку, йдеться про ситуацію в Україні з великою кількістю переселенців, які гіпотетично можуть стати біженцями, а з іншого боку - ситуація в ЄС з біженцями й антиіммігрантськими настроями.

"Але навіть враховуючи цей негативний фон, я не уявляю собі, яким чином цей проект може провалитися. Адже за останній рік завдяки послідовній позиції ЄС і громадянського суспільства в Україні вдалося пролобіювати практично все", - підкреслив Сушко.

Він зауважив, що деякі положення імплементовано зовсім нещодавно, а тому Єврокомісії, можливо, треба буде додаткових кілька місяців, щоб подивитися, як вони працюють.

Голова Міжнародного фонду "Відродження" підкреслив, що в ЄС немає єдиних чітких критеріїв, які б визначали, що після їх виконання надання безвізового режиму буде гарантованим.

"Всі кажуть: усе залежить від політичної волі. Якщо буде політична воля, то ми рухатимемося вперед. Натомість, якщо не буде політичної волі, то обов’язково буде щось знайдено, аби показати, що щось виконано неповністю", - підкреслив експерт.

Сушко зазначив, що у Брюсселі останнім часом триває боротьба двох позицій з приводу скасування візового режиму для України. З одного боку – президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і єврокомісар Йоганнес Хан та країни, які однозначно налаштовані на позитивне рішення, а з іншого – країни, які скептично налаштовані щодо надання Україні безвізового режиму. Між цими сторонами триває пошук компромісного рішення, констатував експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-