У МОЗ розповіли, що найкраще вбереже від грипу

У МОЗ розповіли, що найкраще вбереже від грипу

Укрінформ
Імунопрофілактика грипу є особливо необхідною для осіб із груп ризику.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.

«Згідно з рекомендаціями ВООЗ, належний рівень охоплення щепленнями проти грипу повинен бути не меншим 75 % серед груп медичного та професійного ризику. Це медичні працівники, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, трудові колективи підприємств, установ, організацій, особи з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особи віком за 60 років», - наголосила головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська під час прес-конференції, присвяченій профілактиці грипу та ГРВІ.

За її словами, в Україні зареєстровано та внесено до Державного реєстру лікарських засобів України 7 медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики грипу, штамовий склад яких повинен щорічно переглядатися у відповідності з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) на поточний епідемічний сезон.

У цьому році внесено зміни до штамового складу для епідемічного сезону 2015-2016 рр. на наступні вакцини для профілактики грипу:

- ДжіСі Флю / GC FLU Вакцина для профілактики грипу (розщеплений віріон, інактивований), суспензія для ін'єкцій у попередньо наповнених шприцах по 0,5 мл та 0,25 мл №1, №10, виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея;

- Ваксігрип спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, суспензія для ін'єкцій по 0,25 мл № 1, № 10 або № 20; по 0,5 мл № 1, № 10, № 20 або № 50 в попередньо заповнених шприцах з прикріпленою голкою; по 5 мл (10 доз) у флаконах № 1 та № 10, виробництва Санофі Пастер С.А., Франція;

- Інфлувак вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована, суспензія для ін'єкцій по 0,5 мл у попередньо наповнених одноразових шприцах № 1 або № 10, виробництва Абботт Біолоджікалз Б.В., Нідерланди.

Також лікар-інфекціоніст наголосила на симптомах, які можуть виникнути в період підвищеного епідризику і потребують обов'язкової госпіталізації до медичного закладу: сильна блідість або посиніння обличчя, затруднення дихання; висока температура тіла, що довго не знижується; багаторазове блювання та випорожнення; порушення свідомості - надмірна сонливість чи збудженість; болі у грудній клітці; домішки крові у мокроті; падіння артеріального тиску. Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів - небезпечно, адже затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

За словами головного лікаря «Українського центру контролю та моніторингу захворювань» МОЗ Любові Некрасової, для епідемічного сезону 2015-2016 рр. характерна звичайна циркуляція трьох штамів вірусів грипу: очищений інактивований вірусний антиген грипу Типу А [A/Califоrnia/7/2009 (H1N1)] - подібний; очищений інактивований вірусний антиген грипу Типу А [A Switzerland / 9715293 / 2013 (H3N2)] - подібний; очищений інактивований вірусний антиген грипу Типу B [B/Phuket/3073/2013] - подібний.

Станом на сьогодні, активність грипу продовжує знаходитись на низькому рівні, що притаманно для цієї пори року, показники захворюваності не перевищують епідемічні пороги в жодному регіоні України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-