Як Україна відзначає День Свободи та Гідності

Як Україна відзначає День Свободи та Гідності

Оновлюється
Укрінформ
По всій Україні сьогодні відбуваються заходи з нагоди Дня Свободи та Гідності. Його встановив Президент Петро Порошенко, аби віддати належну шану патріотизму й мужності громадян, які постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору.

Президент вшанував пам'ять героїв Небесної сотні

Цього дня Києві та інших населених пунктах проходять урочистості та меморіальні заходи за участю представників органів виконавчої влади, територіальних громад, народних депутатів, політичного корпусу, громадянського суспільства, насамперед учасників революційних подій в Україні у 2004, 2013-2014 роках, родин Героїв Небесної Сотні, учасників АТО на Донбасі, представників волонтерських рухів, а також духовенства.

                                           *  *  *

У Києві сотні людей ідуть на Інститутську вулицю, де відбувалися трагічні події, щоб покласти квіти до Хреста Героїв Небесної сотні. Рух транспорту на цьому відрізку вулиці Інститутської перекрито. Також територія біля Хреста огороджена металевим парканом, правоохоронці пропускають людей до меморіалу, попередньо перевіривши їх металошукачами.

Пам'ятні заходи з нагоди другої річниці Революції гідності в столиці

У ці вихідні київські правоохоронці посилюють заходи безпеки. Близько чотирьох тисяч працівників структурних підрозділів поліції та військовослужбовців Нацгвардії забезпечують правопорядок у центральній частині столиці. У місцях проведення масових заходів організовано посилений контроль на пропускних пунктах, перевірку документів та огляд особистих речей громадян.

                                           *  *  *

У Дніпропетровську в суботу на алеї Небесної сотні відбулася церемонія покладання квітів. Учасники Революції Переваги, бійці АТО, представники влади, політичних партій, громадських організацій, духовенство хвилиною мовчання вшанували пам'ять співвітчизників, що загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України. Учасники урочистостей запалили сині та жовті лампадки, випустили в небо білих голубів. Українські мелодії просто неба виконав музикант на чорно-червоному фортепіано, яке стало символом Революції Гідності. На Європейській площі міста, де взимку 2013-2014 років відбувалися місцеві події Революції Переваги, зараз відкрилась імпровізована виставка фотографій, плакатів, листівок того часу

Другу річницю Євромайдану відзначили в Дніпропетровську

.

                                           *  *  *

Молебнем за полеглими під час подій на Майдані розпочалося на Тернопільщині вшанування Дня Гідності та Свободи. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у Тернополі на Театральному майдані у пам'ять про революційні події запалені свічки й лампадки люди викладатимуть у формі великого тризуба. У закладах культури, навчальних закладах, військових частинах області, державному архіві області діють фотодокументальні, ілюстративні виставки, відбуваються уроки мужності, круглі столи, присвячені Революції Гідності. Всі ці заходи проходять за участі самих учасників Майдану та антитерористичної операції, волонтерів, духовенства, представників органів місцевої влади, громадських об’єднань, розповів директор обласного департаменту культури Григорій Шергей.

                                          *  *  *

У Сумах цього дня сотні свічок запалали в пам'ять про загиблих на Майдані. У Свято-Воскресенському соборі відслужили панахиду за загиблими під час Революції Гідності та в АТО. Очолив її архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій. Прихожани в пам'ять про загиблих запалили сотні свічок. В обласній філармонії проходить благодійний концерт «Героям слава!» - вписано в серцях». А о 15.00 на вулиці Соборній пройде громадська акція «Живе відтворення Майдану».

                                           *  *  *

У Маріуполі відбувся урочистий мітинг біля пам'ятника Т.Г.Шевченку. Міський голова разом з воїнами, активістами згадали події на майдані Незалежності та вшанував пам'ять загиблих учасників Революції Гідності.

                                          *  *  *

У Львові запалили лампадки на могилах героїв, які поклали життя за гідну Україну. На Личаківському меморіальному кладовищі, де знайшли останній земний прихисток загиблі, відслужили панахиду за їхні душі та помолились за волю України. До могил Героя України генерала Кульчицького, майданівця Вербицького, якого після тортур тітушки убили у лісі під Києвом, бійців, які загинули в АТО, лягли квіти. Потім біля пам'ятника Тарасу Шевченку розпочалась екуменічна молитва та всенародне віче.

                                          *  *  *

Курсанти Харківського національного університету внутрішніх справ, студенти і ліцеїсти вишу влаштували патріотичний флешмоб, вишикувавшись у вигляді величезного серця під 40-метровим прапором України. Сьогодні ж у центрі міста учасники харківського Євромайдану поклали квіти до пам'ятника Шевченку, вшанували пам'ять загиблих на Майдані, заспівали гімн України. Сотні глядачів зібрав автопробіг, організований активістами Автомайдану. Безпеку в місті охороняли 1,5 тисячі поліцейських і курсантів.

                                          *  *  *

Урочистості до Дня Гідності і Свободи відбулися й у Краматорську, що є зараз адміністративним центром Донецької області. На мітингу прозвучала молитва за Україну, в якій узяли участь представники різних релігійних конфесій. Про події на Майдані 2004 та 2013 років розповіли місцеві жителі Олексій Пальченко, який був учасником Помаранчевої революції, та Світлана Рудь, учасниця Революції Гідності. Слухали на мітингу й виступи краматорського поета Юрія Воловича та студії естрадної пісні «Октавія». Також усі охоючі мали змогу подивитися фільм "Сильніше ніж зброя" у сесійній залі Краматорської міської ради.

                                         * * *

У Миколаєві відбувся урочистий мітинг з нагоди другої річниці Євромайдану. Біля пам'ятника героям Небесної сотні відбувся молебень за загиблими на Майдані. Миколаївці поклали квіти до пам'ятника та запалили лампадки.

Миколаївці вшанували загиблих на Майдані героїв Небесної сотні

                                          * * *

У Полтаві з нагоди Дня Гідності і Свободи у Свято-Успенському кафедральному соборі відслужено урочисте богослужіння. Його правив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Урочисте богослужіння з нагоди Дня гідності та свободи у Полтаві

                                       *  *  *

У Сєвєродонецьку на площі Перемоги під національну музику і демонстрування на екранах роликів про події на Майдані 2013-2014 років пройшов мітинг-реквієм. Участь у ньому взяли керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, учасник Євромайдану Георгій Тука, сотні молодих людей. Під час заходу переможці літературних конкурсів «Герої не вмирають» та «Україна – єдина країна» читали вірші, а у форматі вільного мікрофону студенти з лампадками в руках і портретами загиблих, а також усі охочі говорили про героїв Небесної сотні. Була оголошена хвилина мовчання. Усі присутні свічками на площі виклали слово ВОЛЯ.

Молодь Сєвєродонецька вшанувала пам'ять героїв Небесної сотні

                                          * * *

На Соборній площі Черкас відбулося народне віче, в рамках якого учасники вшанували пам'ять героїв Небесної сотні покладанням квітів.

У Черкасах відзначили День гідності та свободи

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-