Чи готові українські чоловіки стати до хатніх справ - опитування

Чи готові українські чоловіки стати до хатніх справ - опитування

Укрінформ
В Україні існує велика диспропорція у розподілі домашніх обов'язків, ця проблема пов'язана із стереотипами і веде до подальшої гендерної нерівності у суспільстві. 

 На цьому наголосив в.о. представника Фонду народонаселення ООН в Україні Павло Замостьян під час прес-конференції в Укрінформі за результатами Всеукраїнського дослідження щодо ставлення українців до розподілу домашніх обов'язків у сім'ї та догляду за дітьми.

"За статистикою, жінка витрачає в 3-4 рази більше часу на домашні обов'язки, ніж чоловік. Дослідження підтвердило припущення щодо стереотипів. Зокрема, лише 22 % українських чоловіків готові рівномірно розподіляти домашні обов'язки", - сказав  Замостьян.

Він додав, що в Україні гендерна нерівність має багато різних проявів. Це і політичне життя, де лише 12% жінок у парламенті і лише 2 жінки в уряді. Огидний прояв гендерної нерівності - насильство щодо жінок, і головне тут те, що вони не вважають за можливе звертатися з цього приводу по допомогу: правову, медичну, психологічну. Це - суттєві відмінності в зарплаті і т.д. На переконання Замостьяна, в основі гендерної нерівності лежать стереотипи, які й формують ці негативні наслідки.

Як зазначалося, дослідження проведене у вересні ц. р. Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Фонду народонаселення ООН в Україні в рамках кампанії "Щастя у 4 руки", яку фонд проводить спільно з Мінсоцполітики.

За результатами опитування, майже 50% жінок, що виконують більшу частину домашньої роботи, готові поділити її порівну зі своїми партнерами, що є свідченням прагнення жінок до змін. Водночас близько 26% жінок згодні віддати тільки частину домашніх обов'язків. А досить великий відсоток жінок - від майже 4% до 8%, - не готові віддати чоловікові навіть їх частину.

Показовим також є великий відсоток чоловіків (майже 57%), які згодні взяти на себе лише невелику частину домашніх обов'язків.

Цікаво, що у різних регіонах України відповіді різнилися. У центрі України менше всього чоловіків готові до паритетного розподілу обов'язків - 12%, а найбільшу лояльність у питанні розподілу домашніх обов'язків виявили чоловіки у східних регіонах - 33%. Натомість на заході та півдні України близько 8% чоловіків не погодилися брати на себе навіть частину домашніх обов'язків.

"Це свідчить про глибину того стереотипу, що саме жінка має виконувати всю роботу по дому та доглядати за дітьми", - зазначила радниця з програмних питань Фонду народонаселення ООН в Україні  Ольга Осауленко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-