Адвокат: Українського консула вперше пустили до Клиха та Карпюка

Адвокат: Українського консула вперше пустили до Клиха та Карпюка

Укрінформ
Український консул вперше за півтора року отримав дозвіл відвідати в тюрьмі громадян України Станіслава Клиха та Миколу Карпюка.

Про це повідомив адвокат Ілля Новіков в ефірі одного з українських телеканалів.

«26 жовтня 2015 у Верховному суді Чеченської Республіки продовжився розгляд їхньої кримінальної справи, після чого консул відвідав українців у СІЗО», - зазначив Новіков.

За його словами, консул засвідчив шрами від тортур півтори роки потому. Інформація про це була подана по дипломатичних каналах.

«Це грубе порушення всіх мислимих стандартів. Ми з цього приводу будемо починати окрему процедуру подання скарги. Але консул засвідчив те, що у них у обох є відповідні шрами, про які вони говорять», - зауважив адвокат.

На його думку, «це серйозна історія, оскільки в попередніх справах з української серії на заяви захисників Олега Сенцова про те, що застосовувалися тортури, не було ніякої реакції, бо там не вдалося через рік знайти їх сліди».

«В даному випадку катування були такі, що навіть через рік, у разі Карпюка півтора року, все ще видно сліди», - наголосив Новіков.

Він також додав, що суд офіційно залучив Віру Савченко в якості громадського захисника Клиха і Карпюка.

Як відомо, за версією слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО, яка визнана екстремістською та її діяльність заборонена на території РФ, і в кінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія. 12 жовтня у Верховному суді республіки Чечня, що в Грозному, розпочався розгляд по суті справи стосовно двох українських громадян — Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Фото с ФБ Іллі Новікова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-