Харчування по-натівськи: перловка відправлена у  відставку

Харчування по-натівськи: перловка відправлена у відставку

Аналітика
Укрінформ
 У Львівській академії сухопутних військ триває експеримент із  продовольчого забезпечення

Батьківські гостинці втратили актуальність для курсантів Львівської академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Вже місяць у виші триває експеримент із продовольчого забезпечення військовослужбовців за стандартами НАТО. І воно максимально наближене до домашнього.

Кореспондент Укрінформу скуштувала «натівський» обід, зварений кухарями академії.

«На харчування одного курсанта у нас щодоби виділяється  57,26 гривні. Це всього на гривню з копійками більше, ніж раніше. Проте ефект дали не витрати, а підхід до системи приготування їжі, набору продуктів та розробки меню», - зазначив керівник Західного регіонального медіа-центру Міноборони України, полковник Олександр Поронюк.

За його словами, серед курсантів було проведено опитування, під час якого вони зазначали, що хотіли б бачити на своїх столах. Так з меню зникла «знаменита» перловка. Натоміть розроблений каталог продуктів - 248 найменувань, з яких складається тижневе меню.

Цього дня курсанти «розганяли апетит» трьома видами салатів: морковним, класичним - із листя латука з помідорами та вінігретом, а також вибирали між гречаним супом та розсольником, на друге - між рисом із овочами та макаронами із тертим сиром, а також курами-гриль та м`ясом, тушкованим «під шашлик». На десерт - узвар із сухофруктів та банан. При цьому набирати холодні закуски, салати, м'ясну, фруктову, овочеву та сирну нарізки і десерт можна скільки душа забажає.

- А за добавками звертаєтесь? - запитую в курсанта Ігоря Тимка, який уже завершує свій обід.

- Немає такої потреби, наїдаємось «під зав`язку». Проте якби підійшов - не  відмовили б. Ну а для богатирів - тих, хто під метр дев`яносто на зріст, передбачена подвійна порція.

Першокурсниця Ірина Гашек, яка в академії освоює тонкощі виховної роботи, вже прибирає за собою  спорожнілі тарілки.

- До вечері ситості вистачить?

- Ми тепер просто не встигаємо зголодніти. На сніданок бутерброди із сиром, ковбасою овочами. Крім того - м`ясо із гарніром, йогурти, кава. Вечеря також смачна і поживна. Боюсь, навіть при таких фізичних навантаженнях, як ми тут маємо, фігуру втримати не вдасться,- жартує дівчина.

А молодший сержант Тарас Коханюк розповів, що час від часу фотографує свої сніданки, обіди та вечері на телефон і надсилає знімки батькам, щоб вірили і не хвилювались.

- Ідея експерименту виникла під час спільних міжнародних навчань за участю військовиків НАТО, які ми приймаємо на Яворівському полігоні. На харчування натівського військовика за добу витрачається понад 12 доларів. Раціон містить від 3 до 4 тисяч кілокалорій. Але головне -  солдат може самостійно формувати свій обід із кількох різних страв, має на столі фрукти, овочі та два види стовідсоткових соків. Тепер до цього стандарту впритул наблизились і ми, - каже Поронюк.

Експеримент в академії триватиме до грудня 2016 року. 

До того часу, впевнені і командири, і курсанти,  він переросте в норму. А з початку 2016 року , як обіцяв міністр оборони Степан Полторак, українських військових на полігонах та у зоні проведення АТО харчуватимуть за стандартами, наближеними до армій країн НАТО. Крім того, нові стандарти запровадять у десяти військових частинах ЗСУ, а до 2020-го так будуть годувати усіх українських військових.

Нінель Кисілевська, Львів

Автор фото: Альона Николаєвич, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-