Опитування: 58% українців передвиборчої

Опитування: 58% українців передвиборчої "гречки" вже наїлися

Укрінформ
Майже половина українців цікавиться передвиборчими програмами та пропозиціями кандидатів на вибори.

Як повідомила на прес-конференції в Укрінформі директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, про це свідчать результати загальнонаціонального опитування громадської думки, проведеного 9-20 жовтня Фондом та Київський міжнародний інститутом соціології.

"Майже половина (49%) населення відповіли, що вони цікавилися передвиборчими програмами або пропозиціями кандидатів. Але задоволені тим, як кандидати та партії доносять інформацію до виборців приблизно третина і набагато більше, десь половина, цим не задоволені попри те, що інформації начебто багато", - сказала вона.

За словами Бекешкіної, про проведення зустрічей кандидатів із виборцями зазначили 46%, проте були на цих зустрічах лише 15% респондентів. Про проведення дебатів між кандидатами згадали 25%, але дивилися їх лише 7%.

Загалом лише 25% населення вважають, що місцеві ЗМІ достатньо висвітлюють виборчий процес у їхньому місті або селі, ще 43% вважають, що інформація є, але її недостатньо, а 21% опитаних вважають, що потрібної інформації немає взагалі.

Основними інформаційними джерелами кампанії, за відгуками населенням, є в першу чергу листівки, брошури та інші роздаткові матеріали (50%), реклама, білборди (38%), центральні телеканали (37%), місцеве телебачення (35%) та родичі й знайомі (33%).

Більшість населення (58%) негативно ставляться до роздачі кандидатами продуктових наборів, ліків та інших "подарунків", вважаючи це не допомогою, а підкупом, і категорично відмовляючись голосувати за таких кандидатів. Найбільш категорично не сприймають подібні "заохочення" на Заході (72%), а найменш негативно ставляться на Донбасі (35%).

"Лише 6% відповіли, що вони будуть голосувати, якщо отримують такий "подарунок". Але 29% хитрували, вони відповіли так, що допомогу візьмуть, але на їхнє голосування це не вплине", - додала соціолог.

Думки населення щодо чесності виборів розділилися: 46% вірять у чесність, 10% з них вважають, що вибори пройдуть повністю чесно і ще 36% - що окремі порушення не вплинуть на кінцевий результат. І майже стільки ж - 40% - або припускають (29%) або упевнені (11%), що результати будуть підтасовані. Найбільш впевнені у чесності виборів на Заході (56% вважають, що вибори будуть чесними, а 30% - що ні), найменше – на Півдні (20% і 66% відповідно).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-