У київській IT-компанії працював

У київській IT-компанії працював "конверт" під прикриттям – податківці

Укрінформ
Співробітники Державної фіскальної служби провели обшуки в однієї з IT-компаній, посадові особи якої підозрюються в переведенні в готівку грошей.

Про це повідомив у Фейсбуці заступник голови ДФС Сергій Білан.

"Проведено обшуки у однієї з IT-компаній, посадові особи якої підозрюються у тому, що під приводом псевдорозміщення на різних віртуальних ринках купівлі-продажу валюти, сировини, акцій компаній, приймали гроші від громадян для їх подальшого обготівковування", - написав він.

Встановлено, що з метою отримання неправомірної вигоди організатори даних махінацій створили схему до якої залучили велику кількість підприємств, зокрема, так званих "буферних". Проте далі по ланцюгу кошти перераховувались на рахунки підприємств, які мають ознаки фіктивності із підставними директорами, та знімалися готівкою.

"На жаль, у теперішній час організатори конвертаційних центрів все частіше використовують ІТ-технології й залучають до своєї діяльності компанії, які працюють у цій сфері", - зазначив Білан.

Він навів приклад формування фіктивного податкового кредиту підприємствами за рахунок купівлі програмного забезпечення за завищеними цінами: "Одним з підприємств було придбано програмне забезпечення по моніторингу та аналізу продажів товарів за ціною, яка в кілька тисяч разів перевищує його реальну вартість. Це дало змогу сформувати фіктивний податковий кредит на декілька мільйонів гривень. І подібні схеми зустрічаються досить часто. Але таку діяльність ми будемо припиняти".

"Хочу підкреслити, що ні про який тиск на компанії, які працюють прозоро та у правовому полі, не йдеться. Але ми будемо системно вести роботу з метою недопущення виведення валюти за кордон. Адже бюджет несе серйозні втрати внаслідок осідання коштів від діяльності IT- компаній-розробників програмних продуктів на рахунках офшорних компаній. Доходи таких підприємств не потрапляють на територію України, а залишаються у іноземних юрисдикціях з пільговою системою оподаткування", - наголосив Білан.

Він також зазначив, що фахівці, які виконують замовлення на розробку програмного продукту від нерезидента, отримують щомісячну заробітну плату в декілька тисяч доларів: "Офіційно ж, їх заробітна плата становить трохи більше мінімального розміру, що призводить до значних втрат бюджету у вигляді податку з прибутку громадян".

"Робота у даному напрямку носить системний характер та направлена на виведення з тіні коштів, задіяних у віртуальному ринку", - резюмував заступник голови ДФС .

Білан запевнив, що ГФС буде боротися з подібною діяльністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-