Розібратися з Московським патріархатом в Україні просять ОБСЄ

Розібратися з Московським патріархатом в Україні просять ОБСЄ

Укрінформ
Українська православна церква Київського патріархату хоче залучити ОБСЄ й український уряд до вирішення проблем з храмами церковних громад, які вирішили перейти з Московського патріархату під юрисдикцію УПЦ КП.

Про це під час щорічної конференції ОБСЄ з питань прав людини у Варшаві заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Користуючись можливістю і присутністю тут представника цієї церкви (УПЦ МП - Ред.) пропоную за участю представників ОБСЄ й уряду України провести конструктивні переговори двох наших церков з метою розробити і затвердити схему реального розв'язання проблеми. Ми пропонуємо, щоб питання належності храму вирішувалося у кожному випадку на користь більшості громади, а меншина забезпечувалася іншим приміщенням, або щоб більшість і меншина правили богослужіння почергово",- зазначив архієпископ Євстратій.

За його словами, саме таку схему 25 років тому Московський патріархат пропонував для врегулювання конфлікту на заході України з вірянами Української греко-католицької церкви.

Він зауважив, що реакція Московського патріархату на цю пропозицію покаже, чи бажає вона мирного розв'язання проблеми та обстоює інтереси усіх вірян, чи захищає права лише свої послідовників і зацікавлена лише в конфронтації.

Архієпископ Євстратій також поінформував, що згідно з даними соцопитувань, до Київського патріархату сьогодні зараховують себе понад 40% жителів України, до Московського – близько 20%.

Читайте також: ПредстоятельУАПЦ повів себе як Янукович. Чому не відбулося об`єднання

Він наголосив, що через підтримку Московським патріархатом агресивної політичної концепції "русского мира" значна кількість його вірян в Україні виходять або бажають вийти зі складу цієї церкви, оцінюючи її як залежну від Кремля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-