Масандра оцінила розпите Путіним з Берлусконі вино дешевше за «шмурдяк»

Масандра оцінила розпите Путіним з Берлусконі вино дешевше за «шмурдяк»

Укрінформ
Скандал навколо дегустації президентом Росії Володимиром Путіним і екс-прем'єром Італії Сильвіо Берлусконі колекційних вин «Масандри» в Криму може закінчитися ... ще одним скандалом.

Керівництво «Масандри» списало 240-річний Херес-де-ля-Фронтера за ціною ... 44 рубля 12 копійок, пише Центр журналістських розслідувань. Отже виходить, що російський президент почастував свого італійського друга таким дешевим «шмурдяком», що плодово-ягідних вин за такими цінами в російських інтернет-магазинах і не знайти.

Екскурсію царськими підвалами Головного заводу «Масандри» для високих гостей проводила Яніна Павленко, призначена «урядом» Сергія Аксьонова. Берлусконі зацікавили найстаріші вина колекції, вік яких перевищив дві сотні років. Екс-прем'єр Італії запитав: «Чи можна його пити?». (За деякими цитуваннями прозвучало: «Я хочу випити!»). Павленко відповіла: «Так» і запросила гостей до дегустаційного залу.

Йдеться про одну з найцінніших пляшок знаменитої колекції «Масандри». Херес-де-ля-Фронтера врожаю 1775 року, який привіз до Криму з Іспанії засновник «Масандри» граф Михайло Воронцов. У 2001 році пляшку цього вина продали на Сотбіс за рекордною для хересу ціною - 50 000 доларів.

Загалом на «дегустацію» була виставлена ​​31 пляшка колекційного вина.

Як випливає з документів, копії яких має в своєму розпорядженні Центр журналістських розслідувань, керівництво «Масандри» кілька днів щосили шукало можливості списати розпиті високими гостями колекційні вина. У підсумку пляшки «пішли» на «проведення протокольно-організаційних заходів».

При цьому Херес-де-ла-Фронтера що привернув увагу Берлусконі, був оцінений в 44 рубля 12 копійок. За 25 рублів 7 копійок списали портвейн червоний «Лівадія» врожаю 1952 і кокур десертний "Сурож" врожаю 1990 року. Мускат білий «Массандра» врожаю 1945 року - 27 рублів 13 копійок, столове червоне вино «Алушта» врожаю 1990 року - 26 рублів, 73 копійки.

В цілому, 31 пляшка колекційних та рідкісних вин була списана посадовими особами «Масандри» на загальну суму 935 рублів 97 копійок.

Для порівняння: найдешевша пляшка плодово-ягідного вина, яку вдалося розшукати в московських інтернет-магазинах, коштує 125 рублів.

Як відомо, українська прокуратура відкрила кримінальне провадження стосовно Павленко за відкриту для Путіна і Берлусконі пляшку 240-річного вина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-