Держава втратила $400 млн  через ситуацію с держреєстрами - Лукаш

Держава втратила $400 млн через ситуацію с держреєстрами - Лукаш

Укрінформ
При функціонуванні попередньої схеми роботи "Держінформ'юсту" державі нанесено збитків у розмірі 400 млн доларів.

Про це міністр юстиції Олена Лукаш заявила під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Протягом 2000-2013 років, тобто за 13 років, було перераховано більше 400 млн доларів, тобто більше 3,3 млрд грн на рік", - сказала Лукаш.

Вона пояснила, що приватна компанія-розробник оформила право власності на реєстри, тому до липня 2013 року держава була змушена перераховувати щомісяця за право користування реєстрами більше 10 млн грн. Лукаш розповіла, що схема розкрадання державних коштів була розроблена посадовцями "Держінформ'юсту" за попередньою змовою з розробником програмного забезпечення ТОВ "Арт-майстер". Наразі всі причетні до цього особи оголошені в розшук. Але, за інформацією Лукаш, вони знаходяться за межами України.

За словами міністра юстиції, з метою приховування розкрадань вони здійснили несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальної системи та комп’ютерних мереж ДП "Інформаційний центр", внаслідок чого відбулося блокування інформації. "Це призвело до порушення в роботі 12 державних реєстрів", - сказала Лукаш.

З метою з'ясування неполадок спеціальними органами було оглянуто обладнання. В результаті в серверній кімнаті знайдено два невідомих працюючі сервери, які не мали інвентарних номерів державного підприємства. "Сервери вилучені СБУ. З'ясувалося, що це обладнання не передбачено технічним завданням і встановлено розробником - ТОВ "Арт-майстер" - самовільно, без погодження з Держкомспецзв'язку. Самі ж сервери були зашифровані алгоритмами, які не проходили сертифікацію в Україні", - констатувала міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-