Сьогодні виповнюється 330 років указу Катерини II, яким остаточно закріпачили селян Лівобережної та Слобідської України

Сьогодні виповнюється 330 років указу Катерини II, яким остаточно закріпачили селян Лівобережної та Слобідської України

Укрінформ
Російська імператриця Катерина II, яка прийшла до влади 1762 року шляхом перевороту, 3 травня 1783 р. (за старим стилем) поставила остаточну крапку в боротьбі з "насліддям" Гетьманщини і узаконила кріпосне право на Лівобережжі й Слобожанщині.

Виданий нею указ повністю прикріплював селян до місць їхнього проживання на час останньої ревізії, проведеної 1782 року.

Внаслідок указу Катерини близько трьохсот тисяч селян Лівобережжя та Слобожанщини потрапили у залежність від поміщика, на землі якого вони жили. За користування цією землею вони виконували натуральні повинності (панщину та оброк), а також сплачували подушний податок. Поміщик мав право продати кріпака або обміняти його на будь-яке майно. Натомість кріпак не міг розпоряджатися нерухомим майном, виступати в суді та складати державну присягу.

Відтак, українські селяни, звільнені від кріпацтва в ході Хмельниччини, знову стали такими самими кріпаками, як селяни російські. Натомість селяни Галичини, що тоді входила до складу Австрійської імперії, за 11 місяців перед тим були звільнені від особистої залежності патентом цісаря Йосифа II.

Російська імператриця зіграла дійсно "непересічну" роль у історії України. Вона ліквідувала залишки автономії України, скасувала Гетьманщину. Саме за її указом у 1775 р. було зруйновано Запорозьку Січ. З часів правління Катерини II Лівобережна Україна стала називатися Малоросією, Правобережжя - Південно-Західним краєм, а південна частина України - Новоросією.

Тим не менше, є в Україні прибічники й інших поглядів на роль російської імператриці. Їх стараннями 2007 року в Одесі відновили скульптурну композицію "Засновникам Одеси" з головною фігурою Катерини. А після того, як у лютому 2010 року монумент облили червоною фарбою та написали на постаменті "Катам України", міськрада замовила охорону пам'ятника. Відтоді на ці цілі з бюджету міста витрачено 1,43 млн грн.

У 2008-му році пам'ятник Катерині II встановили у Севастополі навпроти Музею Черноморського флоту.

У Дніпропетровську, який за часів Російської імперії називався Катеринославом, теж час від часу здіймаються хвилі бажаючими "повернути місту історичне ім'я". А активісти місцевого відділення ГО «ДОЗОР» звернулися до депутатів міськради з проханням про відновлення у місті пам'ятника Катерині Великій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-