У Карпатах є загроза сходження потужних лавин

У Карпатах є загроза сходження потужних лавин

Ексклюзив
Укрінформ
В Карпатах спостерігають сходження незначних лавин мокрого снігу, разом з тим існує загроза сходження потужних. Туристам варто утриматись від мандрівок.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в Івано-Франківському обласному центрі з гідрометеорології.

«При лавинному дозорі є значні зрушення снігу, масивні тріщини сягають до 80 см. Є сходження незначних лавин мокрого снігу. Можливе сходження потужних снігових лавин. У горах лавинна небезпека третього рівня. Туристам краще відмовитись від мандрівок горами», - зазначили в обласному центрі з гідрометеорології.

За їхньою інформацією, в Карпатах на висоті 1400 м середній рівень снігового покрову сягає 65 см, є замети до 2 м. У висотній зоні 1600-1800 м середня висота снігового покрову сягає 90 см, максимальна – 110 см. У висотній зоні 1800-1900 м, а це Чорногірський хребет, середня висота снігового покрову - від 10 до 60 см.

Водночас, за інформацією Івано-Франківського обласного центру з гідрометеорології, учора на Прикарпатті у чотирьох містах та на полонині Пожижевська зафіксували нові рекордні показники температури повітря.

«9 квітня 2024 р. спостерігалися рекордні показники максимальних добових температур повітря для цього дня, які становили: Івано-Франківськ +27⁰С, Коломия +26,1⁰С, Долина +25,2⁰С, Яремче +26,5⁰С, полонина Пожежевська +17,8⁰С», - повідомляє центр з гідрометеорології.

За їхньою інформацією, попередні рекордні значення для цього дня були зафіксовані в Івано-Франківську в 1985 році (+26⁰С), на решті станцій — в 1986 р.

Пожиже́вська — одна з вершин Українських Карпат. Висота 1822 м. На пологішому схилі у північно-східному напрямку за назвою Пожижевська полонина на висоті 1550 м розташовані сніголавинна метеостанція, а також Біологічний стаціонар Інституту екології Карпат НАН України (раніше — Львівського відділення інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного).

Читайте також: У Карпатах розшукали туристів з Тернопільщини, які заблукали у горах

Як повідомляло агентство, у Карпатах зійшла снігова лавина і перекрила витік річки Прут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-