В Ужгороді відкрили мініскульптурку до сторіччя Параджанова

В Ужгороді відкрили мініскульптурку до сторіччя Параджанова

Фото
Укрінформ
В Ужгороді відкрили мініскульптурку до сторіччя культового кінорежисера Сергія Параджанова.

Про це повідомив у Фейсбуці краєзнавець, блогер, автор гіда мініскульптурками Ужгорода Олександр Богданов, передає Укрінформ.

В Ужгороді відкрили міні-скульптуру до 100-річчя Параджанова / Фото: Олександр Богданов/Facebook

Як повідомляється, автором скульптури є Роман Мурник.

"На постаменті, де сполучено гранітний камінь (символ незламності митця) та криці (символ боротьби за правду), зображено особистий підпис героя. Дві книги символізують кращі твори режисера «Тіні забутих предків» та «Колір граната». Зверху покладено кінобобіну, на якій вигравійовано літеру «С», що символізує в латині число 100 та української першу букву імені Сергій", - йдеться в повідомленні.

У руках у митця - половинка плода гранату, що символізує фільм. До речі, фільм «Колір граната» став основою для кліпу-фільму Леді Гаги «911» та послугував джерелом натхнення для колекцій одягу Антоніо Марраса у 2016-му році та Бічолли Тетрадзе в 2020-му.

Сергій Параджанов бував в Ужгороді.

"Він відомий як режисер фільму «Тіні забутих предків», заснованого на однойменній повісті Михайла Коцюбинського, яка посідає перше місце у списку 100 найкращих українських фільмів. Сценарій фільму Сергій Параджанов писав із Іваном Чендеєм, тоді упорядником закарпатських казок. Параджанов жив у Чендеїв, в Ужгороді, в будинку біля готелю «Дружба», майже місяць. Вчив Марію Чендей робити голубці з виноградного листя (долма). Спав у робочому кабінеті Івана Михайловича. Після вечері лягав на диван і до другої ночі розказував письменникові технології написання сценаріїв. До речі, у часи опали прізвища Івана Чендея у титрах фільму не було", - розповів Богданов.

Читайте також: До 100-річчя Параджанова на кінофесті «Миколайчук-OPEN» покажуть «Тіні забутих предків»

Сергій Параджанов народився 9 січня 1924-го, помер 20 липня 1990-го. Параджанов - український та вірменський кінорежисер, сценарист, композитор. Один із представників хвилі українського поетичного кіно. Заснував в українському образотворчому мистецтві жанр колажу, який створював на основах концептуалізму, хоч за життя ці твори перебували в андеграунді, і на виставках з'явилися лише після смерті художника. Народний артист УРСР (1990-й, посмертно). Політв'язень (1973-1977).

Читайте також: Національна комісія з реабілітації поновила добре ім'я Сергія Параджанова

Крім фільмів, Сергій Параджанов створив безліч образотворчих творів: малюнки, колажі, інсталяції, скульптури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-