Пилу із Сахари в Україні до 10 квітня не буде - Укргідрометцентр

Пилу із Сахари в Україні до 10 квітня не буде - Укргідрометцентр

Укрінформ
До 10 квітня ніякого надходження пилу з Сахари до України не очікується.

Про це речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха повідомила під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ «Вплив погодних умов на ситуацію з пожежами в екосистемах України».

«Зараз в інтернеті є багато інформації про те, що Україну знову накриє пилова буря з Сахари. Дійсно, чергова порція пилу надійшла до території Франції. Але зараз на території України інші повітряні потоки і принаймні до 10 квітня ніякого надходження пилу з Сахари ми не очікуємо», – сказала Птуха.

Вона розповіла, що надходження пилу із Сахари було спричинене тим, що на той момент по території Сахари проходив атмосферний фронт – він збурив там повноцінну піщану бурю, у повітря було піднято велику кількість пилу та піску.

За її словами, склалися такі повітряні потоки, що цей пил та пісок став переноситися до території Європи, країн Балкан, і, відповідно, до території України.

Читайте також: У столиці погіршилася якість повітря через підвищення концентрації пилу із Середземномор’я - КМДА

«Більш крупнодисперсні часточки осіли над Середземним морем, над територією Балкан. До України дісталась вже дрібнодисперсні частинки, тобто пил, який знаходився у верхніх шарах атмосфери, тому впродовж кількох діб викликав у нас замутненість неба», – пояснила речниця Укргідрометцентру.

Птуха розповіла, що безпосереднього шкідливого впливу пил для людини не несе. Вона заначила, що він може доставляти дискомфорт для людей, які схильні до респіраторних захворювань, також може бути певний його вплив на очі.

Речниця Укргідрометцентру підкреслила, що зараз ситуація із пилом з Сахари в Україні стабілізувалася.

Читайте також: Вихідні в Україні будуть теплими, але з дощами та пиловою бурею

«До нас приходив атмосферний грозовий фронт, який ніс із собою більше вологи – хмари і опади. Перед ним було шквалисте посилення вітру. Він піднімав переважно пил та пісок нашого місцевого походження. Запиленість атмосфери, яка була від Сахари, при цьому зберігалася. Але після проходження цього атмосферного фронту і вологи, яка надійшла до території України із заходу, пил вимився з атмосфери», – зауважила Птуха.

Як повідомляв Укрінформ, 1 квітня пил із Сахари поширився на територію України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-