Головними проблемами деокупованих громад є міни та безпритульні тварини

Головними проблемами деокупованих громад є міни та безпритульні тварини

Дослідження
Укрінформ
Жителі звільнених від російських загарбників громад у Харківській, Херсонській та Миколаївській областях потерпають від мін та великої кількості безпритульних тварин.

Про це заявив аналітик Школи політичної аналітики НаУКМА Олег Сабура під час презентації в Укрінформі результатів фокус-групових дискусій у деокупованих громадах, передає кореспондент агентства.

"Однією з ключових безпекових проблем, які можна було б вирішити, є розмінування. Вона є у всіх деокупованих громадах. Часто казали, що досі діти не можуть піти гратися на дитячий майданчик поблизу будинку, бо там небезпечно", — розповів Сабура.

Також, за озвученими ним даними опитування, всюди спостерігається проблема з безпритульними тваринами. Люди говорили, що тварин треба хоча б вакцинувати, адже фіксувалися випадки сказу.

Сабура зазначив, що серед інших потреб мешканці звільнених територій називали відновлення критичної та транспортної інфраструктури, забезпечення укриттів та інтернету в школах. Також люди потребують психологічної підтримки.

Крім того, за словами аналітика, важливим для місцевих є питання відновлення справедливості. Тут йдеться про те, що за час окупації деякі мешканці були змушені працювати на так звану "нову владу". Однак, хтось виконував завдання безпосередньо для окупаційної "влади" (здавав позиції військ, доносив на місцевих), а хтось, як, наприклад комунальники, забезпечував життєдіяльність населення. Відтак люди хочуть чіткого визначення, кого вважати колаборантом, а кого – ні, щоб жертви непереборних обставин не ставали жертвами утисків.

Зазначимо, що за час проєкту дослідники провели 15 фокус-груп у трьох областях країни: Харківській (6), Херсонській (7), Миколаївській (2). Опитування відбувалося в тих громадах, де безпекова ситуація станом на жовтень 2023 року була більш сприятливою.

Результати дослідження будуть використані для вирішення потреб мешканців деокупованих територій на державному рівні та безпосередньо в опитаних громадах.

Проєкт реалізується Школою політичної аналітики НаУКМА за підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Читайте також: На донати глядачів Нацвідбору Євробачення придбали обладнання для розмінування Харківщини

Як повідомляв Укрінформ, групи розмінування Міністерства оборони з 15 по 22 березня у звільнених регіонах України знешкодили 5522 вибухонебезпечних предмети.

Фото: Кирило Чуботін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-