СБУ затримала російську агентку, яка скоригувала смертельний удар по Покровському району 6 січня

СБУ затримала російську агентку, яка скоригувала смертельний удар по Покровському району 6 січня

Укрінформ
Служба безпеки України викрила інформаторку воєнної розвідки РФ, яка збирала дані про Сили оборони та коригувала ворожий вогонь по цивільній інфраструктурі у Донецькій області.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

Саме за її наведенням 6 січня росіяни завдали ракетного удару по житловій забудові у Покровському районі Донецької області. Тоді загинули шестеро людей, серед них – двоє дітей.

Також зловмисниця відслідковувала наявність і періодичність руху ешелонів з важкою бронетехнікою та артилерією Збройних сил України у напрямку передової.

Для виконання цього завдання інформаторка російської розвідки влаштувалася продавчинею привокзального кіоску у фронтовому районі. Вона випитувала потрібні відомості у працівників вокзалу під час довірливих розмов та продажу товарів.

Крім того, жінка намагалась приховано фіксувати переміщення рухомого складу українських військ.

Усю отриману інформацію зловмисниця дистанційно передавала кадровому співробітнику Головного управління Генштабу Збройних сил Росії. Його особу вже ідентифікувала Служба безпеки України.

Читайте також: СБУ викрила агентурну мережу ФСБ, до якої входили співробітники спецслужб України

Для комунікації зловмисники використовували анонімний чат у популярному месенджері. Передачу розвідданих фігурантка здійснювала у вигляді текстових звітів та електронних фото українських об’єктів з прив’язкою до місцевості.

Правоохоронці затримали інформаторку у власному помешканні.

За даними слідства, російське ГРУ залучило жінку до співпраці ще до початку повномасштабного вторгнення РФ. Тоді вона приїжджала до тимчасово окупованого Донецька, де провідувала свого чоловіка – кримінальника, який відбував тюремний строк у місцевій колонії.

Після виходу на волю він добровільно вступив до лав російської приватної військової компанії “Вагнер”, а його дружина почала працювати на воєнну розвідку РФ.

Улітку 2023 року на фігурантку вийшов її російський куратор, який визначив їй завдання щодо збору інформації на Бахмутському напрямку.

Під час обшуків за місцем проживання затриманої був вилучений мобільний телефон, який вона використовувала у розвідувально-підривній діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили їй про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Читайте також: СБУ викрила російську агентурну мережу, яка працювала у трьох областях

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує до 12 років тюрми.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала російську агентку, яка вистежувала позиції Сил оборони під Бахмутом.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-