На Кіровоградщині зареєстрували спалах високопатогенного грипу птиці

На Кіровоградщині зареєстрували спалах високопатогенного грипу птиці

Укрінформ
У громаді на Кіровоградщині зафіксували спалах високопатогенного грипу птиці.

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Кіровоградській області у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"12 січня до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про загибель свійської птиці в двох приватних домоволодіннях у селі Новий Стародуб Петрівської територіальної громади Олександрійського району. Станом на 14 січня було зареєстровано 111 загиблих птахів (91 голова курей, 20 голів качок)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у птиці були клінічні ознаки пташиного грипу: відмова від корму та води, пригнічений стан, діарея та витік рідини з дзьоба. У загиблих птахів виявлені ціаноз гребня, крововиливи на селезінці, серці, печінці, геморагічне запалення кишечника, запалення яйцеводів.

Фахівці відібрали патологічний матеріал для дослідження в Кіровоградській та Черкаській регіональних державних лабораторіях Держпродспоживслужби. За результатами досліджень виявили РНК вірус пташиного грипу типу А субтипу Н5N1 та підтверджено діагноз.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху грипу птиці провели засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Олександрійській РДА. Комісія затвердила план дій щодо ліквідації високопатогенного грипу птиці, оголосили інфікованою зоною неблагополучного пункту та встановили карантин.

Читайте також: У столиці Молдови оголосили надзвичайну ситуацію через спалах пташиного грипу

Також визначили 3-кілометрову буферну зону (села Новий Стародуб та Федорівка) та 10-кілометрову зону спостереження (села Олімпіадівка, Червоносілля, Мар’янівка, Балахівка, Олександрівка, Чечеліївка, Малинівка Петрівської територіальної громади та села Видне, Гайок, Пустельникове, Ізмайлівка Олександрійської територіальної громади).

Відповідно до вимог ліквідації грипу птиці в інфікованій зоні застосовують знищення усього поголів’я птиці та проводять дезінфекцію приміщення, де утримувались птиця та дрібний інвентар, взуття, одяг, що міг бути заражений.

Наразі в сусідніх домоволодіннях загиблої та захворілої птиці не виявили.

Як повідомляв Укрінформ, на Кіровоградщині ухвалили програму розвитку АПК на п’ять років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-