Масове отруєння студентів у Полтаві: в стравах їдальні знайшли кишкову паличку

Масове отруєння студентів у Полтаві: в стравах їдальні знайшли кишкову паличку

Укрінформ
Після отруєння студентів у Полтаві перевірили їдальню, де вони могли харчувалися, та виявили там порушення, зокрема кишкову паличку в стравах.

Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби Полтавщини, передає Укрінформ.

«5 грудня 2023 року в ході слідчих дій в рамках кримінального провадження, до якого були також залучені фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, на потужності «Студентського кафе» були відібрані зразки харчових продуктів, води та гігієнічних змивів з контактних поверхонь, та направлені до Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області. За результатами проведених лабораторних випробувань в даних зразках встановлені численні порушення параметрів безпечності за мікробіологічними показниками», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, серед іншого, у гігієнічних змивах з ложки, чашки, стаканів, столу для чистого кухонного посуду, ножа для нарізання варених овочів та терки знайшли бактерії групи кишкової палички та перевищення загального мікробного числа.

Читайте також: В Одесі - масове харчове отруєння, 64 курсанти потрапили до лікарні

Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України повідомив Головному управлінню про результати проведення розслідування спалаху гострих кишкових інфекцій. У документі зазначено, що при дослідженнях у п'яти хворих (студентів) виявлені патогенні мікроорганізми, в інших виділена умовно-патогенна мікрофлора.

Також у двох змивах з місткостей для готових страв та зі столу для розробки сировини виділені бактерії групи кишкової палички. Кишкову паличку знайшли в готових для споживання продуктах (шаурмі та котлеті). Окрім цього встановлено, що у водопровідній воді, що є інгредієнтом при приготуванні готових страв та застосовується в технологічних процесах, виявлено забруднення коліформними бактеріями.

Виділення вищеназваної патогенної та умовно-патогенної мікрофлори може свідчити про порушення гігієнічних вимог при виробництві та зберіганні харчових продуктів.

Як додали фахівці Держпродспоживслужби, заклад громадського харчування не допустив їх для підтвердження його безпечності для людей, тому є ризики виникнення повторного спалаху гострих кишкових інфекцій.

Як повідомляв Укрінформ, у Полтаві отруїлися 27 студентів Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-