У Кропивницькому за рік підготували понад 90 кризових консультантів

У Кропивницькому за рік підготували понад 90 кризових консультантів

Укрінформ
У Кропивницькому впродовж року понад 90 людей стали стали слухачами курсу "Кризовий консультант", який проводиться за сприяння фонду "Безпечне майбутнє" та UNICEF.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив кризовий психолог, заступник директора “Центр-Ветеран” Андрій Фоменко.

"Стартував курс у листопаді минулого року. Тоді була апробована співпраця з UNICEF і фондом "Безпечне майбутнє", які зацікавилися моїм курсом... І ці дві організації попросили мене показати, що ми можемо, як ми готуємо, збирали відгуки від тих, хто пройшов курс "Кризовий консультант"... За зібраними відгуками зрозуміли, що інформація потрібна, що люди знають, що з цією інформацією робити, й запропонували співпрацю, яка триває. Вже шість наборів повних відбулося, сьомий завершується. За шість наборів підготували 91 фахівця, саме кризових консультантів", - розповів Фоменко.

За його словами, слухачами курсів є не лише люди з психологічною освітою, а й члени родин, які пережили втрати, волонтери, медичні працівники, працівники правоохоронних органів, люди, дотичні до військово-цивільного співробітництва.

"Весь цей загал потребує певної інформації щодо того, яким чином взаємодіяти з ветеранами, з якими проблемами вони стикаються, як взаємодіяти з родинами зниклих безвісти за особливих обставин, із родинами військовополонених, з родинами загиблих захисників України, як допомогти травмованому, навіть не маючи освіти, куди порекомендувати звернутися", - сказав психолог.

Курс "Кризовий консультант" складається з трьох блоків. Перший - це блок самодопомоги, тому що дуже важливо, щоб людина, яка допомагає іншим, дбала про себе. "Другий блок розпочинається з першої психологічної допомоги і включає роботу з травмою, якраз розуміння суті травми, травматичного епізоду, посттравматичного стресового розладу, адаптаційних синдромів, щоб людина розуміла, що воно таке. Тому що ми часто чуємо про той самий ПТСР, а насправді люди дуже часто цією назвою зловживають, мають хибне уявлення, що всі ці люди агресивні. І третій блок - це робота з втратою. Це дуже важливо, тому що всі ми живемо у такому світі, де завжди - і до війни, і після неї так буде - все відбувається між народженням і смертю. І правильні дії щодо людей, які переживають втрату, дуже важливі - правильна підтримка, коректні дії", - наголосив Фоменко.

Читайте також: ЮНІСЕФ передасть зимовий одяг і генератори у вісім прифронтових районів

Психолог розповів, що один курс триває три тижні, загалом 27 годин. Чисельність одного набору - близько 20 осіб, навчання безкоштовне.

Як зазначається на Фейсбук-сторінціфонду "Безпечне майбутнє", курси проходять у межах кроссекторального проєкту, що реалізується благодійним фондом "Безпечне майбутнє" за підтримки UNICEF Ukraine на території Кіровоградської, Полтавської областей та у місті Кривий Ріг за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID (BHA), уряду Німеччини через Німецький державний банк розвитку KfW та уряду Японії.

Фото: Фонд "Безпечне майбутнє"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-