На Харківщині презентували першу вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування

На Харківщині презентували першу вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування

Фото
Укрінформ
У Харківській області презентували першу в Україні вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування.

Як передає Укрінформ, про це Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомляє у Фейсбуці.

Рятувальники Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС отримали від Харківської обласної військової адміністрації першу в Україні вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування.

"Вона вже отримала сертифікат відповідності, що дозволяє налагодити її виробництво та використовувати для розмінування територій. Її розробили харківські виробники. Вона проста у виробництві, користуванні, обслуговуванні та ремонті. Має автоматичний пульт управління, що гарантує безпеку піротехніків під час робіт", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: У Генштабі анонсували передачу Британією систем ППО та обладнання для розмінування

Т.в.о. голови ДСНС Володимир Демчук і начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов подякували інженерам-розробникам, науковцям та практичним піротехнікам, які долучилися до створення машини.

“Це фінальний екземпляр, який пройшов сертифікацію. Ми коштом обласного бюджету придбали дві машини - цю та ще одну, яка буде готова за 2-3 тижні. Враховуючи, що на Харківщині зараз працюють усього 8 закордонних машин для розмінування, це буде відчутне підсилення матеріально-технічної бази наших підрозділів ДСНС. Мета - збереження життя наших вибухотехніків. Ця техніка випробувала на собі всі міни, які в нас є на території області”, — сказав начальник ОВА.

За його словами, виготовило машину на базі трактора одне з харківських підприємств. Протягом року зразок удосконалювали.

В ОВА зазначають, що харківська машина коштує 5,6 млн грн. Для порівняння, ціна закордонної техніки стартує від 500 тис. євро.

Директор обласного Департаменту цивільного захисту Іван Сокол головною особливістю машини називає те, що вона створювалася як «конструктор».

"В разі пошкодження будь-яку частину можна замінити за годину чи кілька годин. Навіть якщо машину розірве навпіл, то її зберуть максимум за три дні. В нас при випробуваннях були випадки наїзду одразу на три протитанкові міни. Потрібно розуміти, що згідно зі стандартами протимінної діяльності, техніка, коли наїжджає на міну, її треба зупинити, і починають працювати сапери, бо стає зрозуміло, що, ймовірно, знайшли протитанкове поле. Навіть машини, які коштують 2 млн доларів, не призначені для того, аби просто їхати та підривати міни одна за одною”, — пояснив Сокол.

За його словами, протягом чотирьох місяців машину тестували виробники, науковці, сапери на реальних мінних полях в Ізюмському районі. За цей час зразок пережив уже 300 підривів на боєприпасах різного типу - як протитанкових, так і протипіхотних.

На Харківщині презентували першу вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування / Фото: Юлія Байрачна

“Усі ці чотири місяці вона проходила вдосконалення. Загалом внесли біля 140 змін. Ми, вже аналізуючи ситуацію із замінуванням у Харківській області, вирішили, що перша машина має бути з робочим тралом нажимної дії для того, щоб він повторював рельєф і в будь-якому моменті мав тиск 4,7 кг на кв. см, це - для порівняння - майже на кілограм більше, ніж питомий тиск бронетанкової машини, яка є найважчою в Збройних силах України”, — розповів Сокол.

Оператор керує машиною дистанційно на відстані максимум до 300 метрів. За словами представника підприємства-розробника Сергія Булави, управляти машиною нескладно, її оператора можна підготувати за пару тижнів. Машина обладнана чотирма камерами (позаду та спереду). Якщо зв’язок із оператором втрачається, буквально через секунду техніка зупиняється.

Читайте також: На Херсонщині планують вдвічі збільшити кількість саперів для гуманітарного розмінування

Рухається 16-тонна машина зі швидкістю 3-4 кілометри на годину.

За словами Синєгубова, машиною вже зацікавилися в інших областях України і навіть за кордоном.

Харківщині, яка є найбільш замінованою областю країни, таких машин потрібно не те що десятки, а сотні, зауважує начальник ОВА.

Як повідомлялося, в області потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами вважаються більше 1 млн 256 тис. га територій (полів, лісів, населених пунктів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-