Максим Ткач, керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Донецькій області
Громади Донеччини зміцнюють свою спроможність
12.10.2023 14:30

Війна – це завжди величезний виклик, зокрема для органів місцевого самоврядування. Які послуги населенню, попри евакуацію, надають громади, як вони діють у релокації, як створюють безпековий простір, незважаючи на війну, продовжують навчання, – про все це розповів Укрінформу керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Донецькій області Максим Ткач.

- Пане Максиме, скажіть, будь ласка, чи всі громади Донеччини з вами на зв’язку?

- Ситуація в Донецькій області дуже складна. Кожного дня обстрілюють громади. Із 46 громад, які були сформовані на підконтрольній уряду території, тепер є повністю або частково вільними 35 громад. Під час комунікації з громадами програма «U-LEAD з Європою» бере до уваги їхні потреби. Адже ситуації в громадах Донецької області поки що дуже різні.

Деякі громади налагоджують роботу в релокації. Деякі громади мають організовувати надання базових послуг на територіях громад в Донецькій області й одночасно підтримувати своїх жителів в інших регіонах України. Але, звісно, є теми, які актуальні і важливі для більшості громад Донеччини. Це і бюджетні питання, організація освітнього процесу в режимі онлайн, організація надання медичних послуг, зокрема надання таких послуг в релокації тощо. Тому регіональний офіс програми «U-LEAD з Європою» підтримує комунікацію з усіма військовими адміністраціями (тимчасові державні органи, які виконують повноваження органів місцевого самоврядування), які діють на території області, а також з релокованими громадами. І тут треба наголосити, що громади Донецької області дуже потребують підтримки з боку міжнародних та гуманітарних організацій. Адже викликів для громад Донеччини дуже багато…

- Незважаючи на війну, громади Донецької області продовжують навчання. Розкажіть про це.

- Взагалі на Донеччині ситуації різні. На території деяких громад відбуваються воєнні дії, деякі громади можна назвати дуже умовно «тиловими». Але більшість громад в Донецькій області, на жаль, зазнає обстрілів території.

Програма «U-LEAD з Європою» була створена для того, щоб підтримувати реформу місцевого самоврядування в Україні. Але тепер через війну виникли інші виклики, і тому заходи програми більше зорієнтовані на те, щоб підтримувати та посилювати спроможність місцевого самоврядування справлятись з викликами, які виникають перед ним в теперішній період, під час війни.

Донецька область – один з тих регіонів, що тепер дуже потерпає від воєнних дій, які ведуться майже щоденно. Кожного дня обстрілюють міста, села, але, незважаючи на таку ситуацію, учасники з територіальних громад Донецької області беруть участь в заходах, які стосуються усього спектра повноважень місцевого самоврядування. Це і питання громадської безпеки, енергобезпеки, питання місцевих фінансів, управління персоналом, надання послуг у громадах тощо.

Програма надає консультативну, методологічну підтримку, проводить інформаційні сесії, тренінги. В деяких форматах навчання ми додаємо спеціальні інформаційні сесії, які стосуються мʼяких навичок: можливості боротися зі стресовими факторами, як тепер вести перемовини, долати конфліктні ситуації тощо.

Наразі є декілька форматів роботи. «Мережа з обміну» або, інакше кажучи, програма підтримки – серія заходів, організованих для невеликої кількості відібраних учасників, які в групі взаємодіють одне з одним та обмінюються досвідом, працюючи над конкретним продуктом. Це може бути пакет документів, програма або розробка підходів до створення підприємства. Наприклад, у нас тепер закінчується робота мережі з громадської безпеки, де громади розробляють програми забезпечення безпеки. Іншим форматом є «Кроки для керівників» або «Кроки для спеціалістів» – це комплексні навчальні програми, які складаються з серії онлайн-заходів, організованих для обмеженої кількості відібраних учасників (наприклад, фінансових спеціалістів, спеціалістів з кадрів та ін.). В такій програмі поєднано семінари, практикуми та тренінги, що реалізує команда експертів.

Під час підготовки цих заходів U-LEAD завжди бере до уваги актуальні потреби місцевого самоврядування. Так, восени завжди відбувається завершальна стадія бюджетного процесу в Україні. І тепер наша програма пропонує «кроки» з бюджетування для спеціалістів з фінансів. Із Донецької області багато громад надіслали свої заявки, і учасниками кроків стали представники з Іллінської та Шахівської громад Донецької області.

Нещодавно під час конференції «Процедурні питання відновлення в територіальних громадах» було офіційно оголошено про початок проєкту «Зміцнення стійкості на місцях. Підтримка екстрених ремонтів у громадах». Це є спільною ініціативою U-LEAD та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. В рамках проєкту громади-учасники отримають ваучери на придбання будівельних матеріалів, набори інструментів та комунальний транспорт. З Донецької області в проєкті беруть участь п’ять громад.

- Уточніть, ці навчання відбуваються дистанційно?

- Так, ці навчання проходять онлайн. І «Кроки для спеціалістів», і заходи в рамках мереж з обміну досвідом, і окремі інформаційні сесії наразі в онлайн-форматі. Адже спеціалісти громад з Донецької області можуть перебувати в різних регіонах України.

- До речі, тепер створено багато хабів для допомоги людям в інших регіонах. Які функції вони виконують?

- У Донецькій області проводять обов’язкову евакуацію населення. І до цього часу органи влади організовують безкоштовні виїзди для жителів територіальних громад в більш безпечні регіони. Але, попри евакуацію, в громадах залишається багато жителів, і військові адміністрації організовують надання базових послуг жителям, які залишаються в Донецькій області. Крім того, розуміючи, що велика кількість жителів евакуювалася в інші регіони України, громади створюють в них хаби з надання деяких послуг.

Такі хаби є в Києві, Черкасах, Дніпрі та інших громадах, куди евакуювалися жителі громад Донецької області. Там надають психологічну підтримку, роздають гуманітарну допомогу, проводять заходи, які об’єднують людей та дають можливість зберегти зв’язок з громадами, з яких виїхали. Таким хабом є, наприклад, «Я – Маріуполь». Там спеціалісти надають переселенцям психологічну, гуманітарну, юридичну та соціальну підтримку.

Крім інформаційно-гуманітарних, створюють медичні хаби, де переселенці можуть отримати медичні послуги.

- Що ви можете сказати про створення безпекового простору у громадах?

- Викликів у цій сфері стало більше. Якщо раніше органи місцевого самоврядування очікували, що є Державна служба з надзвичайних ситуацій, Національна поліція та інші органи влади, які займаються цими питаннями, то тепер і органам місцевого самоврядування треба приділяти увагу питанням безпеки та створенню безпекового середовища в територіальних громадах.

Про актуальність цього свідчить те, що тепер відбувається обговорення концепції «Безпечна громада», а також була ухвалена постанова уряду про впровадження пілотного проєкту «Спеціаліст у сфері безпекового освітнього середовища». Органи місцевого самоврядування можуть створювати такі посади, завдання яких – питання безпеки в освітніх закладах.

Окрім того, є проблемою, що в територіальних громадах недостатньо навчають правил безпекової поведінки дорослих жителів. Так, співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій завжди проводять інформування, під час якого роздають листівки, інформаційні матеріали. Наприклад, на тих територіях, де є мінна небезпека, роздають листівки про правила поведінки там. Також восени та на початку зими рибалки виходили на тонкий лід, і ДСНС завжди інформувала, як поводити себе на водоймах тощо. Багато роблять поліцейські офіцери громад у сфері інформаційної роботи з жителями. Але і роль місцевого самоврядування є дуже важливою в цьому сенсі. Тобто органи місцевого самоврядування як найближчі органи до людини можуть організовувати такі навчання безпекових правил. Цим і в подальшому слід займатися.

Але не тільки це є завданням самоврядування. Місцеве самоврядування має взаємодіяти з різними зацікавленими сторонами (ДСНС, Національна поліція та інші), щоб створити в громаді безпечний простір. Програма «U-LEAD з Європою» організовує навчання територіальних громад України для того, щоб вони знали, які тепер є виклики в сфері безпеки, з якими стейкхолдерами в цій сфері взаємодіяти.

Так, тепер триває робота в рамках мережі зі створення сталого безпекового простору в територіальних громадах. З усієї України відібрані 24 найбільш умотивовані громади, які працюють над розробленням програми створення безпекового простору. До цього часу в більшості громад приймали безпекові програми, які вирішували питання точково. Цей підхід відрізняється від інших тим, що наші експерти до безпекової сфери беруться комплексно. У результаті роботи мережі кожна громада розробить проєкт програми створення безпекового простору.

Олена Колгушева

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-