У Житомирі голова ВЛК організувала схему виїзду ухилянтів

У Житомирі голова ВЛК організувала схему виїзду ухилянтів

Укрінформ
СБУ викрила у Житомирі схему незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку, до якої причетна голова обласної військово-лікарської комісії.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Управління СБУ в Житомирській області. 

«Служба безпеки ліквідувала у Житомирі ще один канал незаконного виїзду за кордон громадян призовного віку. До організації нелегального трафіку причетна голова обласної військово-лікарської комісії, яка діяла у змові зі спільниками, – працівниками облвійськкомату, адвокатом і посадовицею місцевої лікарні. За гроші фігуранти пропонували потенційним призовникам фіктивні меддовідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в підроблені документи зловмисники вписували неіснуючі важкі діагнози, які дозволяли ухилянтам уникнути призову і в подальшому виїхати за межі України. Вартість таких «послуг» становила від 2,5 до 5 тис. доларів США. Сума залежала від терміновості «замовлення». Отримані гроші учасники «схеми» розподіляли між собою після проведення кожної оборудки.

Читайте також: СБУ ліквідувала ще дві схеми виїзду ухилянтів за кордон

За даними слідства, між фігурантами був чіткий розподіл злочинних «обов’язків». Так, наприклад, адвокат підбирав потенційних «клієнтів», голова ВЛК та посадовиця медзакладу фальсифікували медичні довідки, а працівники облвійськкомату «супроводжували» їх у своєму відомстві.

У результаті комплексних заходів правоохоронці затримали «на гарячому» голову військово-лікарської комісії, адвоката і посадовицю медустанови під час передачі хабаря від ухилянта. При обшуках у службових кабінетах і за місцями проживання учасників «схеми» виявлено понад 35 тис. доларів та документи із доказами незаконної діяльності.

Затриманим повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу.

Читайте також: У Києві затримали ще одного учасника схеми для ухилянтів - начальника військкомату

Наразі вони перебувають під вартою. Вирішується питання щодо притягнення до відповідальності всіх учасників протиправної схеми, у тому числі працівників обласного військкомату.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський заявив, що усіх обласних військкомів буде звільнено і призначено на їх місця офіцерів, які пройшли фронт. 

НАЗК подало на розгляд уряду план усунення корупційних ризиків під час виїзду за кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-