Тисячолітній Успенський собор у Каневі опинився у приватній власності УПЦ МП

Тисячолітній Успенський собор у Каневі опинився у приватній власності УПЦ МП

Укрінформ
Успенський собор у Каневі, що збудований 1144 року князем Всеволодом Ольговичем і де служили панахиду по Тарасу Шевченку після привезення труни з його тілом, опинився у приватній власності московської церкви.

Як передає Укрінформ, про це, відповідаючи на запитання журналістів видання Черкащини “Дзвін”, повідомив Митрополит Черкаський і Чигиринський Православної церкви України Іоан.

“Наскільки мені відомо, ця споруда, як пам’ятка культури та історії, вже не у володінні Міністерства культури, а якимось чином опинилась у володінні упц московського патріархату, хоча законом це заборонено. І наша церква апелює до Національного заповідника Тараса Шевченка, щоб він почав дії з повернення цієї пам’ятки у володіння держави. Схожі ситуації ми спостерігали і в інших областях України, однак поки що мені не відомі прецеденти, щоб храми повертались державі”, – наголосив владика Іоан.

Між тим, за словами владики, майнове питання – це найболючіше нині питання переходу церков із московського патріархату до Православної церкви України.

Владика Іоан уточнив, що після широкомасштабного вторгнення 45 громад перейшло з московського підпорядкування до Православної церкви України. І тільки 19 з них - зі священниками.

“Ми ведемо, звісно, агітацію, щоб громади переходили разом зі священниками, але з різних причин це не завжди відбувається. Найпроблемніші питання – це майнові, щоб громади, які здійснили перехід, могли користуватися своїм майном, адже як правило церкви будувались за участі громади. Але документально майновий стан буває різним. Якимось чином узаконеними виявляються різні форми, то майно належить управлінню єпархії московського патріархату, що зареєстроване в Києві, або ж взагалі в приватній власності священника. Це суперечить законодавству, бо громадська споруда не може належати священнику. Але храм усе одно якимись маніпуляціями був зареєстрований саме так. Цими проблемами має займатись Міністерство юстиції, прокуратура, однак найпростіше рішення – щоб парламент прийняв відповідне рішення про заборону діяльності всіх афільованих із центром у москві релігійних організацій, митрополії, монастирів, парафій. Тоді все буде вирішуватись значно простіше. А зараз ми очікуємо майнових воєн”, – зазначив митрополит.

Читайте також: Шовінізм під прикриттям релігії: Єленський розповів послам про «ідеологічну роботу» РФ в Україні

З Успенським собором пов'язано й ім'я великого Кобзаря Т.Г.Шевченка. 8 (20 травня) 1861 року на пароплаві «Кременчук» останки Кобзаря перевезено з Києва до Канева. Дві доби домовина перебувала в Успенському соборі. Брати Шевченка хотіли поховати Тараса біля стін Успенського собору, але Григорій Честахівський, який супроводжував прах великого поета, зумів відстояти виконання останньої волі Тараса. 10 (22 травня), після відслуженої в церкві панахиди, прах віднесли на Чернечу гору.

У процесі реставрації собору 1966–1970 років були знайдені староукраїнські елементи. Протягом 1972–1990 рр. у приміщенні собору функціонував Канівський музей народного декоративного мистецтва.

Після остаточної реставрації 1993 року собор передали релігійній громаді УПЦ (МП).

Фото: Oleksandr Malyon

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-