Ціни на житло формує ринок, до них треба підтягнути зарплати - голова Закарпатської ОВА

Ціни на житло формує ринок, до них треба підтягнути зарплати - голова Закарпатської ОВА

Ексклюзив
Укрінформ
На закарпатські ціни на житло вплинути неможливо, їх формує ринок, зате можна підтягнути місцеві зарплати.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

На питання про те, чи можна врегулювати ціни на закарпатському ринку житла, він відповів:

"Якщо ми говоримо про європейські цінності, то ні: ринок формується сам, і формується він через попит. Відповідний попит створює дефіцит, і тому росте ціна. Та частина людей, яка орендує житло за такими цінами, й формує ринок – їх важко назвати вимушеними переселенцями. Це люди з високим достатком, які просто змінили місце проживання. Ринок житла Закарпаття, яке доти не мало клієнтів з такими доходами, це простимулювало – і він відреагував. Чи можемо ми регулювати ціни на ньому зараз? Ні", - сказав Микита.

За його словами, на початку вторгнення, коли на Закарпатті була велика хвиля переселенців, і людям загрожувало опинитися на вулиці без даху, влада в області могла за скаргами реагувати на випадки завищеної ціни на ночівлю чи проживання.

Читайте також: Необхідно руйнувати негативний імідж України в ЄС щодо корупції - голова Закарпатської ОВА

"Тоді це був здоровий глузд. Сьогодні це – ринок. Війна створює такі парадокси (коли ціни на житло в Ужгороді вищі за столичні, при зарплатах у рази менших). До слова, це завдає багато проблем закарпатцям також – хоча місцевих жителів і звинувачують у безпідставному завищенні цін на житло. Я десь сам вважав, що для місцевих це добре: якщо, умовно, до війни твій будинок коштував 20 тис. доларів, то зараз – від 40-ка. Але якось мій колега сказав: у мене немає житла, і якщо раніше я міг купити дім за 20 тисяч, то зараз за 40 не можу, бо моя зарплата не змінилася. Зараз в області потрібно підтягувати рівень зарплат під ринок – капіталізація відбулась, а тепер потрібно підняти доходи людей", - зазначив Микита.

Як повідомлялось, станом на сьогодні на сайті ціни на оренду житла в Ужгороді коливаються в рамках 11-15 тисяч гривень за однокімнатну квартиру. Водночас у столиці однокімнатну квартиру можна орендувати за ціною 5-8 тисяч гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-