На Харківщині через війну загинули понад дві тисячі цивільних

На Харківщині через війну загинули понад дві тисячі цивільних

Ексклюзив
Укрінформ
На Харківщині внаслідок збройної агресії Росії у майже 80 населених пунктах немає жодного вцілілого будинку, загинуло 2038 цивільних осіб, близько 3 тисяч зазнали поранень.

Про це повідомив в інтерв’ю Укрінформу начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Сильно зруйнованих населених пунктів, на жаль, велика кількість. Десь наближаємося до 80. Ми вже згадували Масютівку, Кіндрашівку (у Куп’янському районі). Села в бік Донецької області – їх практично не існує. Однак зауважу, що все ж візуально ми не визначимо, чи повністю зруйнований той чи інший будинок. Тільки відповідна експертиза відповість, чи підлягає він відновленню. Тому цифри ці досить умовні», - сказав начальник ОВА.

Читайте також: Справу про держзраду ексглави СБУ Харківщини передали до суду - йому загрожує довічне

Він наголосив, що деякі з цих населених пунктів поки що залишаються під ворожими обстрілами, тож повертатися туди жителям і починати відбудову не варто.

«Є зруйновані села, які росіяни продовжують обстрілювати. Звісно, їхати туди зараз не можна. Люди почали отримувати компенсації, і були звернення до нас: а чи можемо ми проводити відбудову за отримані кошти саме в своєму населеному пункті? Ми кажемо, що не можемо вам зараз відновити ні електроенергію, ні водопостачання, ні якусь інфраструктуру, бо там заміновані поля, ліси, лісосмуги, дороги місцевого значення. То яке буде життя в тому відремонтованому домі?» - зазначає Синєгубов.

Щодо загиблих цивільних, то їх, за даними на початок липня, вже 2038. Однак в області ще є місця масових поховань, до яких неможливо дістатися.

Читайте також: Ворог обстріляв Дворічну на Харківщині, є постраждалий

«Цифри зростають, на жаль. Станом на початок липня на Харківщині загинули 2038 цивільних жителів, із них 77 – діти. Поранення отримали майже 3 тисячі, зокрема, 240 дітей. І ще зауважу, що в нас ще є тимчасово окуповані території – це 29 населених пунктів на Куп’янщині та 5-10-кілометрова зона на північному напрямку, куди ми не можемо підійти. Щільність обстрілів занадто висока. І ще ми знаємо, що є масові захоронення наших цивільних і військових. Напевно, не такі великі, як в Ізюмі, але все одно вони там є. Ми маємо приблизну інформацію про місця їх розташування на півночі», - сказав керівник області.

Як повідомлялося, з масового поховання в Ізюмі на Харківщині залишаються неідентифікованими 66 тіл.

Фото ілюстративне: Олега Синєгубова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-