Евакуація із зони ураження в разі теракту на ЗАЕС буде безкоштовною

Евакуація із зони ураження в разі теракту на ЗАЕС буде безкоштовною

Укрінформ
Люди з територій, які можуть опинитися в зоні ураження в разі теракту російських окупантів на Запорізькій АЕС, можуть безкоштовно евакуюватися до інших областей України.

Про це віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону “Єдині новини”, передає Укрінформ.

“Так, у них є така змога. Вони можуть зателефонувати на гарячі лінії ОВА або 15 48 - до нас. Я знаю, що в п’ятницю телефонували на гарячу лінію люди з Нікополя, і ми сьогодні організовуємо евакуацію з Дніпропетровської області разом з ОВА”, - сказала Верещук, відповідаючи на запитання, чи є змога евакуюватися у людей, які можуть опинитися в зоні ураження від імовірного теракту на ЗАЕС і чи можуть вони евакуюватися вже.

Вона розповіла, що сьогодні провела нараду з питань евакуації з головами ОВА, які доповідали про плани евакуації.

“На сьогодні Запорізька ОВА - це 23 населені пункти, 4 територіальні громади. Ми чітко розуміємо, скільки там дітей, скільки маломобільних, скільки людей з інвалідністю, які потребують додаткового догляду. Отже, є розуміння, що робити, є підготовчі процеси, і ми їх проходимо”, - зауважила Верещук.

Також вона додала, що “така евакуація буде повністю безкоштовна”.

“Тобто це потяги, коли люди зголосяться їхати, це харчування і проживання. До прикладу, Закарпаття, Буковина, Львівська область уже чекають, якщо є така потреба і люди відчувають, що готові їхати”, - повідомила Верещук.

Як вона наголосила, “якщо люди виїдуть і зафіксують своє місце перебування у котрійсь із областей, вони зможуть отримати і статус переселенця, і довідку”.

Також Верещук порадила виїжджати людям із ТОТ Запорізької області.

“Знайти будь-які можливості і виїжджати. Не чекати поки окупант, як ми це бачили, до прикладу, після підриву ними ж ГЕС, нічого не зробив, щоб допомогти цивільному населенню. Так буде і в цьому випадку. Я щиро сподіваюся, що цього не буде ... але ми маємо бути готові. Наші ЗСУ ідуть по них. ... І ви розумієте, що вони хочуть використовувати наше цивільне населення в якості живого щита. Не треба їм давати це робити, треба виїхати, перечекати, ми деокупуємо ці території, потім повернемося”, - вважає Верещук.

На запитання журналіста, скільком людям з окупованої території Херсонської області після підриву росіянами Каховської ГЕС вдалося вибратися на підконтрольну Україні територію, Верещук відповіла: “Це сотні людей, цей процес продовжується, ми щодня фіксуємо 80-100 людей, які виїжджають. Це Гола Пристань, Олешки”.

Читайте також: У зоні можливого теракту на ЗАЕС буде проводитися евакуація або додаткові заходи - Ляшко

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня 2022 року росіяни захопили ЗАЕС. 22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на станції.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

Головне управління розвідки Міністерства оборони 30 червня повідомило, що російський контингент поступово залишає територію Запорізької атомної електростанції.

Наприкінці червня 2023 року у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-