На Донеччині влада сприятиме діяльності ПЦУ – начальник ОВА

На Донеччині влада сприятиме діяльності ПЦУ – начальник ОВА

Укрінформ
На Донеччині влада буде сприяти діяльності Православної церкви України на території області. Святогірська Лавра юридично ще не перейшла до ПЦУ, але процес триває.

Про це начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко заявив в інтерв'ю Укрінформу.

«Ми будемо сприяти розгортанню Православної церкви України на території області, виділяти земельні ділянки, відновлювати можливості проведення богослужінь», - сказав очільник області.

Він підкреслив, що жителі Донеччини повинні розуміти, що несе з собою Московський патріархат.

«Ми повинні розуміти, яке лихо несе Московський патріархат з його священнослужителями, які точно не є в повному розумінні цього слова священнослужителями, через яких людина може прийти зі своїми тяготами, проблемами і звертатися до Бога», - сказав Кириленко.

Він пояснив, що наразі є багато прикладів, коли були явні факти підтвердження співпраці священнослужителів церков Московського патріархату зі спецслужбами Російської Федерації.

Керівник ОВА нагадав, що перед Великоднем митрополит Донецький і Маріупольський Православної церкви України отець Сергій приїжджав і проводив по всій території області, особливо в деокупованих громадах, богослужіння, навіть на лінії фронту. Також роздавав паски і гуманітарну допомогу, і місцева та обласна влада максимально цьому сприяла.

За словами Кириленка, Святогірська Лавра, яка знаходиться на території Донеччини, юридично ще не перейшла до ПЦУ, але це складний процес, який триває.

«Юридично (Святогірська Лавра – ред.) ще не перейшла (до ПЦУ – ред.). Є з юридичної точки зору різниця в оформленні документів і права власності у Святогірській лаврі. Якщо порівнювати, наприклад, з Києво-Печерською лаврою, то за моєю інформацією, добровільно переходити священнослужителі Святогірської Лаври не збираються. Усі необхідні документи до Мінкульту і правоохоронних органів ми надали», - сказав Кириленко.

Читайте також: На Донеччині почали реставрувати Святогірську лавру, яку пошкодили війська рф

Він зазначив, що передача майнових комплексів, яка проходила, коли Донеччину ще очолював Янукович, була юридично складним процесом.

«Вважаю, що повинно все бути зроблено за законом, по честі і совісті. Цей церковний процес переходу тривалий, ним займаються. Ми в повній комунікації з профільним міністерством, і все, що необхідно, звичайно, ми дамо і будемо сприяти цьому», - підсумував керівник ОВА.

Як повідомлялося, у березні 2022 року на розгляд Верховної Ради внесли проєкт Закону України № 7204 «Про заборону Московського патріархату на території України», який народні депутати тоді відхилили.

Уряд в січні вніс у Верховну Раду законопроєкт № 8371 про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, якими керують в Росії.

Цей законопроєкт унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких перебуває за межами України в державі, що здійснює збройну агресію.

Читайте також: У звільненому Благодатному ворог зруйнував 80% будинків – Кириленко

В УПЦ МП раніше переконували, що вони не мають юридичних зв'язків із російською церквою. Але в Держетнополітики у лютому пояснили, що УПЦ МП не є незалежною в управлінні від Російської православної церкви. Православне канонічне право не оперує таким поняттям, як «незалежна і самостійна у своєму управлінні».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-