Оксана Черкас, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Харківській області
Програма U-LEAD допомагає громадам Харківщини впоратися з викликами війни
12.06.2023 15:15

Про те, з якими викликами зустрічаються громади Харківщини в умовах війни, та про реагування Програми U-LEAD на відповідні запити, про підтримку органів місцевого самоврядування Харківщини, допомогу представникам громад у налагодженні співпраці з європейськими муніципалітетами на умовах партнерства, а також про пілотний проєкт з відбудови шкіл – в інтерв'ю Укрінформу розповіла керівниця Регіонального офісу Оксана Черкас.

НАДАВАЛИ ПАКЕТИ «ПРИХИСТОК», «РЕМОНТ», «ОСВІТЛЕННЯ»

- Яка ситуація у громадах Харківщини зараз?

- Від початку вторгнення в регіоні було окуповано 575 населених пунктів у 28 громадах – це майже третина території області. Після масштабного контрнаступу восени ЗСУ звільнили 526 населених пунктів, це повністю 26 громад. Але, на жаль, частини двох громад, Петропавлівської та Дворічанської, досі перебувають під окупацією.

Населені пункти поблизу кордону з російською федерацією щодня зазнають до 60 ворожих обстрілів. Тому, в цілому, область залишається зоною бойових дій. Утім, на території Харківщини зареєстровано багато внутрішньо переміщених осіб: як тих, хто переїхав усередині області, так і ВПО з Луганської та Донецької областей. Навіть у громади, де наразі постійно відбуваються обстріли, переїжджають з окупованих територій та з населених пунктів, де тривають активні бойові дії.

- Що включала в себе матеріальна допомога для громад з боку U-LEAD?

- З перших днів повномасштабного вторгнення U-LEAD продовжувала свою роботу. Ми постійно перебували на зв'язку із громадами, досить швидко реагували на їхні потреби. За період з квітня по червень 2022 року Програма надала пакети невідкладної допомоги 333 громадам в Україні, 31 з яких – у Харківській області. В цілому, громади Харківщини отримали такої допомоги на півтора мільйона євро.

Ця допомога складалася з кількох пакетів: «Прихисток», «Ремонт», «Освітлення». Якщо детальніше, то пакет «Прихисток» був орієнтований на те, щоб підтримати громади, які прийняли велику кількість переселенців. Вони отримали намети, ліжка, спальні килимки, мішки, ковдри, резервуари для води, генератори та рюкзаки для ВПО з базовими речами (медичними, гігієнічними засобами). До комплекту «Освітлення» входили генератори та вуличні освітлювачі.

Ми розуміли, що в громадах, в яких відбувалися бойові дії, дуже часто виникають проблеми з енергозабезпеченням. А генератори надавали можливість підтримувати роботу найбільш важливих стратегічних об’єктів – лікарень, амбулаторій. Електроенергією від наших генераторів були забезпечені також і територіальні центри соціального обслуговування. Попри відсутність світла, завдяки заживленню артезіанських свердловин у людей була вода. Особливо важливим цей комплект виявився після початку масових обстрілів ворогом території України восени 2022 року.

Також у нагоді стали вуличні освітлювачі, які допомагали й допомагають під час рятувальних та відновлювальних робіт у нічний час. Крім того, деяким громадам ми надали комплект «Ремонт» для розчищення території й відновлювальних робіт. Він містив навантажувачі, інструменти та генератори, і його отримали 10 найбільш постраждалих на той момент громад Харківщини.

Відгуки громад, що надходили до офісу, надавали сил і розуміння, що ми робимо важливу і потрібну справу.

"КРОКИ" ДЛЯ РОЗВИТКУ ГРОМАД

- Агресія РФ усе ще триває, і велику роль у подоланні її наслідків відіграє місцеве самоврядування. Які рішення пропонують експерти U-LEAD?

- Один із головних викликів полягає в тому, що через війну багато працівників органів місцевого самоврядування (ОМС) були вимушені виїхати за межі громади, регіону або навіть країни. На жаль, є й загиблі. Отже, є проблеми з персоналом для місцевого самоврядування. Крім воєнних викликів, існують такі, які можна назвати загальними – це зміна законодавства. І громади через ці виклики постійно звертаються до нашого офісу за експертною підтримкою. Забезпечення безпекового простору, бюджетна стабілізація, кадрові питання, управління комунальним майном, проєктна діяльність, інтеграція ВПО, комунікація змін – це тільки частина тематик, з якими звертаються громади.

У своїй роботі ми використовуємо різноманітні формати: консультації, інформаційні сесії, семінари, практикуми, тренінги, "Кроки" з підвищення спроможності, мережі з обміну досвідом. Особливо хочу привернути вашу увагу до таких нових наших форматів надання експертної допомоги, як "Кроки" та мережі з обміну досвідом.

Що стосується "Кроків", це один із форматів, в якому громади Харківщини беруть активну участь. У ньому поєднуються семінари, практикуми та тренінги з найбільш актуальних тем для місцевого самоврядування. Мета – надати учасникам найновіші знання, практичні уміння та навички, а також можливість обміну досвідом. У результаті громади отримують підготовлені управлінські кадри, і це дозволяє їм дієво та гнучко реагувати на виклики, підвищувати ефективність власної роботи.

Іншим, не менш цікавим форматом, у якому громади беруть участь, є мережі з обміну досвідом. Ці програми підтримки складаються із серії заходів, під час яких учасники взаємодіють одне з одним та обмінюються досвідом у супроводі наших експертів. В результаті такої роботи громада отримує конкретний продукт. Це може бути пакет документів, програма розвитку чи підхід до створення підприємства, установи або організації в громаді.

Наведу кілька прикладів "Кроків для спеціалістів". Організація роботи з ВПО - 2023 – одна з навчальних програм, яку пройшли шість харківських громад: Слобожанська, Чугуївська, Солоницівська, Безлюдівська, Первомайська, Красноградська. Наступним кроком по цій тематиці буде мережа з обміну досвідом «Розробка Програм інтеграції ВПО в громаду»:  відібрані громади за допомогою експертів U-LEAD розроблять плани, які допоможуть більш ефективно інтегрувати ВПО в життя громади та надавати їм і їхнім родинам якісні послуги.

Також за експертного супроводу нашої Програми три громади Харківської області (Краснокутська селищна, Первомайська міська, Зміївська міська) розробили, затвердили і зараз активно впроваджують місцеві програми інтеграції ВПО.

Ще один приклад – "Кроки для спеціалістів з управління відходами". Солоницівська громада взяла участь в цій навчальній програмі, після чого отримала експертну підтримку щодо розробки проєктної ідеї.

Цікавою є тема управління комунальним майном, адже це додаткові доходи громади. Шість громад (Роганська, Близнюківська, Зачепилівська, Краснокутська, Новопокровська, Слобожанська) наразі беруть участь у "Кроках для спеціалістів" з цієї теми.

Це не вичерпний перелік, приклади можна продовжувати. Нещодавно запущена безпекова мережа, запускається мережа з енергетичних питань. Тож громади мають можливість за тим напрямком, який їх найбільше цікавить, брати участь у відборі й отримати експертну підтримку.

ДЛЯ ПЕРЕМОГИ В КОНКУРСНИХ ВІДБОРАХ ВАЖЛИВА МОТИВАЦІЯ

- Які найчастіші запити від громад, що у відповідь пропонує U-LEAD?

- Одним із перших питань з організації роботи, які постали перед громадами від початку повномасштабного вторгнення, були питання запровадження дистанційної роботи, оформлення простою, надання відпусток, призупинення дії трудових договорів, звільнення.

Згодом, коли ситуація стала більш-менш зрозумілою, актуальними стали питання призначення на посади в ОМС у період дії воєнного стану без конкурсного відбору, антикорупційні обмеження, суміщення та сумісництво.

Після створення військових адміністрацій у Харківській області поширеним питанням стала взаємодія роботи ОМС із цими адміністраціями.

З початку війни Регіональним офісом (РО) було проведено понад 500 консультацій, тематично серед них понад 200 – з фінансових питань, більше 140 – з управління людськими ресурсами, організація роботи ОМС – 94, управління гуманітарною допомогою – 44.

- Яким чином це реалізовується?

- Консультативну підтримку громади можуть отримати кількома способами. Це безпосереднє звернення до радників РО мейлом, телефоном. Також працює два майданчики «U-LEAD консультує» у фейсбуці, де громади можуть отримати відповіді на питання, та телеграм-канал «U-LEAD рекомендує», в якому пропонуються подкасти з актуальних тем. Громади також мають можливість звернутися по допомогу через сторінку регіонального офісу в фейсбуці.

Хочу зробити акцент на тому, що участь в деяких наших заходах відбувається на конкурсній основі. Тож, якщо мова про конкурсні відбори на мережі чи "Кроки", то на етапі відбору громади заповнюють заявку, і дуже важливим аспектом тут є мотивація. Мотиваційний чинник є ключовим при оцінці заявок. І це один з елементів відбору – як команда громади може себе презентувати, як вона може обґрунтувати необхідність участі в тій чи інші програмі.

Хочу зазначити, що громади Харківщини, незважаючи на те, що працюють сьогодні в надзвичайно складних умовах, активно беруть участь у всіх конкурсних відборах Програми. Ми бачимо високу зацікавленість громад у цих програмах і розуміємо, що діяльність, яку ми здійснюємо, дуже важлива.

Ще раз хочу наголосити про найболючіше – багато працівників були змушені виїхати, сильний кадровий голод. І, відповідно, приходять нові люди. Часто до того ж змінюється законодавство, тож ми допомагаємо їм розібратися з цими питаннями. Наші радники фактично працюють у режимі гарячої лінії. Особливо багато запитів було в перші дні повномасштабного вторгнення. І ця підтримка оцінюється громадами позитивно. Я як керівник офісу чую відгуки про те, що в той час, коли люди не можуть отримати або дуже довго отримують відповіді з інших інстанцій, ми реагуємо досить швидко.

ГРОМАДИ ХАРКІВЩИНИ ЗНАХОДЯТЬ ПІДТРИМКУ ЗА КОРДОНОМ

- Реалізація майже будь-якого повноваження ОМС потребує належного фінансового забезпечення. Який зараз фінансовий стан громад Харківщини?

- Громади Харківщини дуже активні, тому вони знаходять підтримку по всьому світу. У цих надскладних умовах те, як вони знаходять ресурси, – це героїзм.

Якщо говорити про офіційні цифри щодо фінансової спроможності, то в порівнянні з 2021 роком втрати власних доходів у 2022-му в середньому становили 10%. Але це в середньому. В громадах, які зазнали найбільших руйнувань і потребують відновлення у першу чергу, в окремих випадках падіння доходів сягнуло майже 55%.

Суттєве зниження доходів обумовлено закриттям та релокацією підприємств, неможливістю проводити підприємницьку діяльність, у т.ч. в сільському господарстві, наданням державою можливості підприємцям не сплачувати єдиний податок, наданням пільг по платі за землю, податку на нерухомість. З огляду на обмеженість коштів як місцевих бюджетів, так і державного, кошти та матеріально-технічні засоби, які надаються громадам донорськими організаціями, є важливим джерелом матеріального забезпечення програм відбудови та відновлення.

Однією з ініціатив, яка допоможе громадам налаштовувати міжнародну співпрацю, писати спільні проєктні заявки, є наші «Мости довіри». Ця програма розпочалася ще до війни. Першою в цій ініціативі серед громад Харківщини стала Чугуївська громада, партнером якої є латвійський муніципалітет. Уже під час війни програма допомогла трьом громадам Харківщини – Мереф’янській, Первомайській, Лозівській, – встановити партнерство з італійськими муніципалітетами. На початку це були онлайн-знайомства, і нині плануються відповідні візити, які будуть не тільки щодо обміну досвідом, а й дозволять громадам ближче познайомитися, знайти взаємно цікаві напрямки для співпраці й спільних проєктів, можливо, отримувати допомогу від партнерських муніципалітетів.

- Ваша роль тут скоріш координаційна чи теж навчальна?

- Координаційна, та не лише. Спочатку відбувається пошук партнерських муніципалітетів, зацікавлених і цікавих громадам, потім знайомство, і далі вже – підтримка виключно консультативна. Але й фінансово такі візити підтримуються Програмою.

ЗА ОКРЕМОЮ ПРОГРАМОЮ ВІДНОВЛЯТЬ ПОШКОДЖЕНІ ВІЙНОЮ ШКОЛИ

- Зараз Програмою U-LEAD також впроваджується проєкт відновлення шкіл. Розкажіть детальніше про нього. Які громади Харківщини стали пілотними?

- Це нова ініціатива, і вона лише розпочинає реалізуватися Програмою. Сім шкіл, які постраждали від російського вторгнення, планується відновити за цією програмою. Відновлювати буде благодійний фонд «Сміливі», волонтерська ініціатива «Сміливі відновлювати» і Служба зовнішніх політичних інструментів Єврокомісії. Будуть робити це спільно, разом з Програмою «U-LEAD з Європою».

Від Харківщини до програми потрапили Роганська, Дергачівська, Ізюмська громади, Балаклія і Печеніги. Задача – спільно з громадами, з волонтерськими об'єднаннями, з учителями розпочати навчальний процес. Безумовно, в кожній громаді буде індивідуальний підхід, унікальний перелік робіт, тому що різна ситуація загалом і безпекова зокрема. Ми дуже сподіваємося, що така діяльність зробить ці навчальні заклади кращими, ніж вони були.

- Як працює команда офісу, адже ви разом з громадами – з самого початку великої війни?

- Кожен день ти наче проживаєш з громадами, разом з людьми, які звертаються. З початку війни команда офісу провела вже більше півтисячі навчальних заходів і консультацій. Незважаючи на виклики війни, періодичну відсутність світла, стресові ситуації, ми на зв’язку з громадами постійно. Жодне звернення не залишаємо без відповіді. Навіть якщо ми одразу не можемо надати відповідь, ми шукаємо її, звертаємося до експертів і знаходимо. Це наше кредо. Це таке партнерське плече, яке ми тримаємо для громад, для того, щоб далі вони впевненіше йшли вперед.

Але ще більші слова подяки я хотіла б сказати громадам. Вражає та надихає те, що у цих надзвичайно складних умовах сьогодення вони продовжують навчатися, планують перспективу розвитку. Дуже відчутні їхня сила, невпинна робота для своїх мешканців.

Об'єднуючи зусилля, будуючи зв`язок з громадами на довірі та взаємоповазі, ми отримуємо результат та ефективно вирішуємо задачі, які іноді здаються неможливими. Партнерство, довіра та спільна мета приносять глобальні результати, особливо в ці непрості часи.

Мирослава Липа, Кропивницький

Фото надала Оксана Черкас

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-