Небезпечне болото: Клименко застерігає від спроб потрапити на Каховське водосховище

Небезпечне болото: Клименко застерігає від спроб потрапити на Каховське водосховище

Відео
Укрінформ
Громадян закликають не намагатися потрапити на ділянки водосховища, з яких після підриву росіянами Каховської ГЕС відступила вода - там зараз небезпечне болото.

Про це у відеозверненні сказав міністр внутрішніх справ України, керівник робіт з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС російськими терористами Ігор Клименко, передає Укрінформ.

"Я звертаюся до кожного громадянина, який хоче на ці території потрапити, можливо, зафільмувати, побачити, як з води виходять населені пункти, які були затоплені в 1950-х роках. Я б хотів попередити, що це вкрай небезпечно. Ґрунт, який вивільнила вода, нестійкий, ми маємо діло з болотами, де земля дуже швидко затягує будь-яку живу істоту", - наголосив міністр.

Клименко зазначив, що правоохоронці виставляють додаткові спостережні пости, аби запобігти потраплянню на небезпечні території людей, особливо - дітей.

Крім того, звітуючи про шостий день ліквідації наслідків російського теракту, Клименко розповів, що робота ведеться в Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській, Одеській та Запорізькій областях. На Херсонщині, попри значні опади, відступає берегова лінія — вже на 350-400 м.

На даний момент вирішується питання забезпечення населення питною та технічною водою. Вивчаються проблеми зі свердловинами, буріння нових артезіанських свердловин, а також підвезення технічної та питної води до домівок громадян. На першому етапі вода буде привозна. Працюватимуть стаціонарні та мобільні пункти видачі води. Протягом кількох тижнів будуть вирішуватися технічні питання наявності води в кожній окремій громаді.

"Наразі спеціалісти вивчають поведінку річки Дніпро та інших річок, які були затоплені у 50-х роках, коли запускалася Каховська ГЕС", - поінформував Клименко.

Також штаб вивчає питання меліорації, утримання худоби вдома.

"Великі площі сільгосппідприємств втратили або втрачають воду для зрошення великих площ. Тому це пріоритет уряду на сьогодні. Щоб кожен населений пункт був забезпечений водою", — розповів Клименко.

Читайте також: Каховське водосховище вже обміліло на 70%

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 6 червня російські війська підірвали Каховську ГЕС. Унаслідок цього теракту сталося затоплення територій Херсонської і Миколаївської областей. Натомість рівень води у Каховському водосховищі знизився до 9,1 м при нормі 16,5 м. Нижче Каховської ГЕС стрімка течія піднімає з ґрунту міни та нерозірвані боєприпаси, вони дрейфують Дніпром і непередбачувано можуть розірватися.

Акваторія Каховського водосховища також забруднена боєприпасами, сучасними і часів Другої світової війни. За один день вибухотехніки здійснили п'ять контрольованих підривів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-