Унаслідок обстрілу стався витік 134 тонн аміаку: Синєгубов розповів про ситуацію на Харківщині

Унаслідок обстрілу стався витік 134 тонн аміаку: Синєгубов розповів про ситуацію на Харківщині

Укрінформ
У Куп’янському районі Харківської області внаслідок обстрілу стався витік 134 тонн аміаку, на цей час небезпеки немає, евакуація населення не потрібна. 

Про це повідомив на брифінгу начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає кореспондент Укрінформу.

Синєгубов нагадав, що напередодні близько 20.00 надійшла інформація про те, що внаслідок обстрілу пошкоджена станція магістрального аміакопроводу, ділянка становить 12 кілометрів. 

"Там залишався технічний аміак. За нашими підрахунками вчора, та кількість становила 800 тонн. Працівники Укрхімтрансаміаку вирушили на найближчу до місця події станцію для з'ясування об'ємів витоку. Від цього залежало, які заходи ми запроваджуємо. Ми чітко розуміли, які населені пункти підпадають під евакуацію", - сказав очільник ОВА. 

За його словами, дослідження на станції показали, що спрацювали захисні клапани зворотного тиску, що зупинило витік аміаку на ділянці 2,2 км. 

“За підрахунками спеціалістів, стався витік 134 тонн аміаку. Представниками Гідрометцентру, які також увійшли до штабу (ліквідації наслідків НС - ред.), було визначено напрямок вітру, силу. Поширення до населених пунктів, підконтрольних Україні, не було. У Масютівці заміри показали 7 нанограмів на кубометр. При безпечних значеннях до 10 нанограмів. У Куп’янську показники були нульові. Ситуація надалі моніториться та контролюється", - наголосив Синєгубов, зауваживши, що змару з аміаком віднесло у напрямку тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Читайте також: Ворог пошкодив трубопровід з аміаком на Харківщині

Він додав, що влада не виключає повторних обстрілів аміакопроводу, адже для ворога "терор цивільного населення на першому місці”.

За словами начальника ОВА, зараз загрози для мешканців Куп’янського району та необхідності в евакуації населення немає. 

Кореспондентові Укрінформу поінформоване джерело повідомило, що пошкодження аміакопроводу сталося на тимчасово непідконтрольній уряду території, тому оцінити масштаби руйнувань неможливо. Аміакопровід із 24 лютого 2022 року не функціонує, йдеться про витік залишків аміаку. Територія, де сталася надзвичайна подія, постійно зазнає російських обстрілів, зокрема, загарбники використовують “Солнцепеки”.

Як повідомляв Укрінформ, у Куп‘янському районі Харківської області 5 червня внаслідок обстрілу пошкоджений трубопровід Тольятті - Одеса з аміаком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-