Віталій Швець, керівник регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області
Створюємо нові моделі надання соціальної підтримки людям з інвалідністю
26.05.2023 15:35

Діяльність Програми «U-LEAD з Європою» спрямована на зміцнення місцевого самоврядування в Україні. Фахівці Програми і в період повномасштабного російського вторгнення продовжують працювати над підвищенням спроможностей громад. Воєнні часи змушують будувати цю діяльність з огляду на нагальні потреби, у тому числі за допомогою проєктів з реалізації локальних субсидій у регіонах. Тобто обираються найбільш актуальні проблеми громад і відпрацьовуються механізми їх вирішення на прикладі конкретних проєктів. З тим, щоб потім поширити вдалий досвід на всю країну.

На Вінниччині за підтримки «U-LEAD з Європою» наразі реалізують один із таких проєктів – «Громади, де дбають про кожного та кожну. Запровадження нових соціальних послуг для осіб з інвалідністю та створення інтеграційного простору». Про те, як це відбувається, Укрінформу розповів керівник регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області Віталій Швець.

- Чому в нашому регіоні обрано саме цей напрям для підтримки Програмою?

- Враховуючи те, що в нас уже другий рік триває повномасштабне російське вторгнення, ми у своїй роботі з громадами розширили фокус і на соціальну складову. Чому це відбулося? У нас працює група по організації управління внутрішньо переміщеними особами. У рамках цієї великої роботи ми зрозуміли, що набуло актуальності питання роботи із людьми з інвалідністю з числа ВПО. Вони дуже вразливі, особливо зараз, і потребують соціальної підтримки та супроводу. До того ж з'явилося багато військових, які отримали інвалідність унаслідок бойових дій. Так виникла ідея допомогти громадам організувати роботу з такою категорією людей.

У нас у Вінниці є відома громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія». Вони мають щонайменше двадцятирічний досвід роботи з цією категорією людей і багато реалізованих проєктів, спрямованих на те, щоб допомогти людям з інвалідністю стати повноцінною, активною частиною суспільства. Тому саме «Гармонія» стала партнером, який за рахунок локальної субсидії реалізує проєкт «Громади, де дбають про кожного та кожну. Запровадження нових соціальних послуг для осіб з інвалідністю та створення інтеграційного простору» у Брацлавській і Тульчинській громадах. Вони запропонували цікаві й правильні ідеї, і «U-LEAD з Європою» їх підтримав. Відтак, тепер цей проєкт реалізується у Вінницькій області.

- Віталію, у чому полягає суть цього проєкту?

- Ключова ідея – започаткувати такі інституційні моделі роботи із людьми з інвалідністю, які б дозволили делегувати її частину неурядовим організаціям, що мають якусь експертність у цій сфері. Знають, як її виконувати, та вміють це навіть краще, аніж державні чи комунальні структури. У «Гармонії», наприклад, є люди з інвалідністю, вони знають, які можуть виникати труднощі, і вміють їх долати.

Тому в Брацлавській громаді у рамках проєкту задля цього створено громадську організацію «Тризвук», яка, за прикладом «Гармонії», працюватиме на задоволення соціально-побутових потреб і соціальну інтеграцію людей з інвалідністю з числа ВПО і військових та членів їхніх сімей. Чому «Тризвук»? Бо йдеться про єдність трьох напрямків, ідей та завдань: служіння, повага, спілкування.

А в Тульчинській територіальній громаді напрацьовується інша модель. Там є комунальний заклад – центр соціальних послуг. Зараз вони у себе відкривають спеціальний хостел для постійного проживання людей з інвалідністю із числа ВПО. Ми підтримуємо цю ініціативу і навчимо працівників цього центру, як правильно працювати з такою категорією людей. Тому що вона специфічна, з особливими потребами і психологічними станами. І треба знати, як із ними працювати.

У хостелі люди з інвалідністю проживатимуть на постійній основі, усі приміщення там будуть адаптовані під їхні потреби. Вони там отримуватимуть соціальні послуги, наприклад, підтриманого проживання, послуги «рівний рівному» та соціальної адаптації.

Тобто ми допомагаємо громадам організувати цю роботу, залучаючи до цього в Брацлаві громадську організацію, до якої увійшли небайдужі люди, а в Тульчині – існуючий центр соціальних послуг.

- Скажіть, як довго триватиме цей проєкт і що вже вдалося зробити наразі?

- Проєкт стартував у лютому і триватиме до кінця вересня цього року. У Брацлавській громаді, як я вже казав, створено громадську організацію «Тризвук», і вона вже починає працювати. Виконавець проєкту ГО «Гармонія» має контакти із багатьма активістами. У Брацлаві це була ініціативна група людей, які колись займалися благодійним фондом. Вони працювали з початку війни, виконували гуманітарні місії. Потім почали працювати і з людьми, які потребують соціального захисту. Виникла ідея правильно інституціалізувати їхню роботу. Тому в рамках нашого проєкту передбачена серія навчальних заходів, під час яких ми навчимо цих людей, як правильно керувати громадською організацією, як залучати кошти й організовувати роботу. Паралельно вони працюватимуть із людьми з інвалідністю, що проживають в громаді.

У Тульчині у проєкт залучені працівники комунального закладу – центру надання соціальних послуг. Для того, щоб підвищити їхню спроможність у роботі з соціальної інтеграції ВПО та військових з інвалідністю, розказати, як правильно це робити, залучено ГО «Гармонія». Зокрема, тут надаватиметься послуга «рівний рівному». Наприклад, людині, яка опинилася в кріслі колісному, розповідає, як жити в таких умовах, той, хто має досвід пересування в такий спосіб. Або ж як правильно доглядати за собою, налагодити побут.

Також проєктом передбачене створення для людей з інвалідністю пунктів безкоштовного прокату візків. У Брацлаві їх буде в обігу п'ять, у Тульчині – 15.

Окрім того, в проєкті передбачене надання консультацій для людей з інвалідністю. Це буде юрист, який допомагатиме оформити всі необхідні документи, психолог, який допомагатиме долати стресові стани.

Загалом послугами проєкту планується охопити по 60 сімей людей з інвалідністю у кожній із громад.

- На який ефект ви сподіваєтесь від реалізації цього проєкту?

- Якщо говорити про його локальний рівень, то ми хочемо, щоб у Брацлаві з'явилася спроможна громадська організація, яка зможе працювати з людьми з інвалідністю і надавати їм допомогу, послуги і таким чином працювати спільно з владою в цьому ключі. Тобто ми покажемо, як це робити, а далі інституційно «Тризвук» зможе цим займатися самостійно.

У Тульчині ми хочемо, щоб взаємодіяти з цією категорією людей навчилися соціальні працівники, розширивши їхні компетенції.

У глобальному ж сенсі йдеться про запровадження двох інституційних моделей надання соціальної підтримки людям з інвалідністю та їхнім сім’ям: створення неурядової інституції та підвищення спроможності комунальної організації. А потім ми хочемо поширити ці моделі й цей досвід на інші громади, як у межах області, так і в інших регіонах.

Наше завдання – домогтися сталості цього проєкту. Ми організували, навчаємо, як це має бути, фінансово підтримуємо на старті. А далі центр соціальних послуг і новостворена громадська організація повинні самостійно залучати додаткові кошти на продовження проєкту, адже вони цього будуть навчені. Для цього у нас передбачена серія тренінгів з фандрайзингу, залучення грантових ресурсів тощо.

Коли ж проєкт запрацює на повну, проведемо серію заходів з обміну досвідом з іншими громадами регіону, щоб показати і розказати, як це працює, на прикладі Брацлава і Тульчина.

Я переконаний, що ця модель може бути застосована і в інших територіальних громадах, адже громадянське суспільство у нас зараз дуже сильне. Такий висновок можна зробити з того, як стрімко і потужно розгорнулося волонтерство з початком повномасштабної війни. Цих активних людей можна і потрібно залучати до вирішення проблем людей з інвалідністю.

- Чи передбачається у рамках даного проєкту збільшення локальних субсидій від Програми «U-LEAD з Європою» в регіоні? Або ж фінансування на таких умовах інших проєктів?

- Наша діяльність має досить широкий спектр, але у фокусі завжди залишається усе, що пов'язане зі спроможністю органів місцевого самоврядування. Тому, коли з'являються якісь цікаві ідеї або вже готові проєкти, ми шукаємо можливості, щоб їх профінансувати. Орієнтуємося по ситуації, зважаючи на потреби громад.

Наприклад, наразі залишаються актуальними проблеми соціальної інтеграції ВПО, їх залучення у життя громад. Адже це люди, які вже тут проживають, можуть працювати, мають дітей, що ходять до місцевих шкіл і садочків. Що швидше ці люди відчують себе частиною громади, де вони зараз мешкають, тим буде краще. Ми і в цьому ключі досить активно працюємо, намагаємося пояснювати громадам, що і як потрібно для цього зробити. Це питання і житла, й отримання пільг та допомог, і розвиткових речей для ВПО.

Ми допомагали двом громадам напрацьовувати такий комплексний документ, як програма інтеграції ВПО. Це були Барська та Могилів-Подільська міські територіальні громади. Наразі в нас до цього напрямку роботи приєднуються ще декілька громад.

Також дуже актуальними залишаться для громад питання громадської й енергетичної безпеки. У цьому напрямку маємо також проєкти підтримки. Декілька громад із нашою допомогою будуть розробляти комплексні плани безпекового простору (укриття, засоби захисту тощо), деякі – плани енергетичної безпеки.

До речі, для безперебійної роботи учасників проєкту, про який ми говорили, нам довелося передбачити забезпечення їх генераторами.

І, звісно ж, ми не полишаємо напрямку підтримки професійної спроможності посадових осіб органів місцевого самоврядування. Це стосується проблем управління персоналом, кадрами і бюджетом. Адже дуже багато питань виникає через постійні зміни в законодавстві, воєнний стан. Через війну чимало керівників і управлінців склали свої повноваження, виїхали за кордон. На їхнє місце приходять нові люди, яких потрібно навчати.

Загалом, усі наші проєкти – це відповідь на запити громад. Ми постійно перебуваємо на зв'язку із ними, вивчаємо їхні потреби і допомагаємо. Знаємо, що їм болить, групуємо усі проблеми за актуальністю. З початку повномасштабної війни ми провели для самоврядців майже 900 заходів: близько 850 консультацій, десь із п'ятдесят семінарів.

З останнього – у нас для громад стартує програма з питань управління комунальним майном, розробки планів бюджетної стабілізації, у них візьмуть участь і громади з Вінниччини. Також стартує програма взаємодії громад із волонтерськими об'єднаннями.

Антоніна Мніх, Вінниця

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-