На Закарпатті створили унікальне помаранчеве вино

На Закарпатті створили унікальне помаранчеве вино

Фото
Укрінформ
Спеціалісти виноробні на Закарпатті створили унікальне теруарне помаранчеве вино із сорту Фурмінт Furmint Orange.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомили у закарпатській виноробні Шато Чизай.

"Furmint Orange – особливе сухе вино з сорту Фурмінт, створене за технологією skin-contact (коли сік бродить на шкірці ягід). У різних країнах ці вина звуть Amber або Orange Wine (бурштинове або ж помаранчеве вино). Вино з білого винограду створюють за тим же способом, що й із червоного, не відділяючи сік від м’якоті, це додає вину оригінальний аромат та смак", - повідомила комерційна директорка виноробні Олеся Спіцина.

З її слів, особливий золотавий колір вино набуває після витримки у дубових бариках, воно має аромат стиглих фруктів.

Як пояснюють на виноробні, помаранчеве вино є трендовим нині, його виробляють також інші українські виноробні. Утім, із сорту Фурмінт - тільки на Закарпатті.

Наразі випустили лімітовану серію - 2 тисячі пляшок. Вино вже встигло отримати срібну медаль Wine & Spirits Ukraine Awards 2023.

На минулих вихідних його вперше представили відвідувачам на Дні відкритих дверей у Шато Чизай.

Оранж від Шато Чизай можна куштувати як аперитив, і до найбільш різноманітних страв, навіть пікантних і екзотичних. Його радять подавати та вживати за температури 10-12 градусів.

Читайте також: Українські вина стали переможцями на міжнародній виставці Wine Paris and Vinexpo Paris

Як розповіли у виноробні, історія технології створення помаранчевих (або ж бурштинових, мідних чи навіть рудих) вин сягає тисячоліть – перших експериментів людей із вином. Прийнято вважати, що батьківщиною стилю є Грузія. У XX столітті відомість винам стилю оранж також надали Словенія та Італія.

Наразі «помаранчеве» вино - у тренді світових смаків, мода на нього розпочалася більше 10 років тому і дедалі сильніше шириться світом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-