Ірина Балибіна, керівниця регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» в Полтавській області
Ми пишаємося досягненнями наших громад, особливо коли це результат нашої співпраці
27.04.2023 14:27

Полтавщина прихистила тисячі біженців, але справа не тільки в кількості. Головне - те, що зуміла зробити місцева влада (звісно, за підтримки уряду й неурядових організацій) для інтеграції людей, які вимушені були поспіхом виїжджати з охоплених вогнем домівок під ворожими обстрілами, без необхідних речей, а іноді – навіть без документів. Про роботу з вимушеними переселенцями розповіла Укрінформу керівниця регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» в Полтавській області Ірина Балибіна.

ВЕЛИКЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ НАРОДУ

– Повномасштабне російське вторгнення в Україну спричинило безпрецедентну гуманітарну кризу, що охопила всі області країни. За офіційними даними уряду, станом на початок 2023 року в Україні офіційно зареєстровано майже 4,9 млн ВПО. Звіти міжнародних організацій вказують на ще вищі цифри. Наприкінці минулого року Міжнародна організація з міграції оприлюднила звіт про внутрішнє переміщення в Україні. Згідно з її оцінками, станом на кінець 2022 року кількість ВПО в Україні становила 5,9 млн осіб. Найбільша частка ВПО, які шукають можливості місцевої інтеграції, проживає в центрі та на сході країни.

– Розкажіть про ситуацію з вимушеними переселенцями на Полтавщині. Які громади найактивніші? Скільки прийняли переселенців?

– Полтавщина посідає друге місце серед областей України (після Дніпропетровської) за кількістю прийнятих переселенців. Загалом від початку бойових дій до нашого регіону прибуло близько 200 тис. людей, переважно з Харківської, Донецької, Луганської та Сумської областей. Це більше 10 відсотків від загальної кількості населення області. Переважна частина переселенців – майже 60 відсотків – розмістилися в містах. Серед районів області лідерами по кількості прийнятих переселенців є Полтавський (майже 46 тис. осіб) та Миргородський (майже 18 тис. осіб). Міста Полтава та Кременчук прийняли разом майже 90 тис. переселенців. Більшість ВПО прибули в область на початку повномасштабної війни, але цей потік не зупиняється й досі. Багато переселенців в Мачухівській, Шишацькій, Кобеляцькій, Опішнянській, Щербанівській громадах. Люди переважно зупиняються там, де є житло, робота і доступ до базових послуг.

– Які виклики виникли в цій сфері?

– МОМ нарахувала по всій Україні 785 тис. ВПО, які планують інтегруватися у поточному місці перебування. Ще майже 10 відсотків від загальної кількості поки не визначилися. Більшість із тих, хто розглядає можливість залишитися, це особи працездатного віку з дітьми. І це є одночасно й викликом для місцевої влади, й можливістю. Виклики полягають у тому, що люди, які бажають інтегруватися в поточне місце перебування, потребують підтримки і мають нагальні потреби. Серед таких на першому місці наявність роботи (власного бізнесу), а також безпечне житло, доступі дітей до освіти, медичні та інші послуги.

ПРОГРАМА ПІДТРИМКИ ВПО - ПЕРША В УКРАЇНІ

– Як на ці виклики відповідає Полтавська область і яку роль тут відіграє ваша організація? Розкажіть про досвід Нехворощанської та Новоселівської громад.

– На Полтавщині організовані й працюють 229 місць компактного проживання переселенців (МКП). В усіх громадах області визначені відповідальні за прийом евакуйованого населення та організацію безперешкодного доступу до освітніх, медичних та соціальних закладів. За інформацією Полтавської ОВА, нині у 160 МКП проживає 8 тис. ВПО. Загальна кількість вільних місць для переселенців – понад 5 тис. Також близько 10 тис. власників приватного житла в міських, сільських і селищних громадах області надали прихисток майже 60 тис. переселенців.

В області прийнята Програма підтримки переселенців. Вона стала першою в Україні. Ключові її напрямки – соціальний захист та економічна підтримка ВПО. Серед розділів – зайнятість переселенців, житлові питання, соціальні послуги та гарантії.

Громади, які потребували допомоги в організації відповідної роботи, звернулись за підтримкою до U-LEAD. Так, за експертного супроводу нашої Програми в Новоселівській та Нехворощанській громадах області, які прийняли відповідно 500 і 600 ВПО, що становить 10 відсотків від загальної кількості їхнього населення, розробили, затвердили і зараз активно впроваджуються місцеві Програми інтеграції ВПО.

А загалом відповідна робота триває у багатьох громадах Полтавщини. Зокрема в Миргородській громаді в березні стартував соціальний проєкт для внутрішньо переміщених осіб «Підтримка спроможності системи соціального захисту населення щодо реєстрації ВПО». І це далеко не єдиний приклад організації системної роботи з переселенцями в області. Полтавщина протягом року напрацювала корисний досвід з організації роботи з ВПО.

Понад 30 міжнародних донорських організацій активно надають допомогу області в роботі з переселенцями. За підтримки донорів в області будується й реконструюється житло, посилюється матеріально-технічне оснащення об’єктів критичної інфраструктури, закладів освіти і охорони здоров’я, надаються переселенцям продукти харчування й гігієни, послуги з юридичного супроводу, психологічної і соціальної допомоги ВПО.

Програма U-LEAD є активним учасником цих процесів. Від самого початку війни, продовжуючи постійну інформаційну підтримку громад, Програма надала 10 громадам Полтавщини, які прийняли першу хвилю переселенців, невідкладну допомогу на суму більш як 200 тис. євро. Це комплекти «Прихисток» і «Освітлення», які включали необхідне обладнання для організації такої роботи - генератори, намети, ліжка, ковдри, мобільні освітлювальні прилади тощо.

БЕЗПЕЧНІ ШКОЛИ ДЛЯ ДІТЕЙ-ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

– Мабуть, найбільше страждають від війни діти, які вимушені були полишити звичне середовище, друзів… Звичайно, вони доволі скоро адаптуються до нових умов, але в перші місяці на них чекають найбільші випробування. Що в цьому плані роблять громади?

– Серед переселенців на Полтавщині майже 50 тисяч – це діти шкільного та дошкільного віку. Для громад це також виклик, адже минулого навчального року у школах та садочках Полтавської області здобували освіту понад сім тисяч дітей. Сьогодні ця цифра є суттєво більшою. За винятком міст Полтава, Кременчук та Горішні Плавні, де найбільша кількість дітей-переселенців, наприклад, у Глобинській територіальній громаді зареєстровано понад 300 дітей, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, у Білоцерківській – 160 дітей, у Нехворощанській – 151 дитина. Також 70 дітей цієї категорії поповнять ряди школярів у Мачухівській громаді.

Загалом в територіальних громадах області у 500 закладах загальної середньої освіти здобувають освіту більше 5 тис. ВПО. Навіть у невеликих сільських громадах зараз навчаються в школах, наприклад, в Білоцерківській ТГ – 22 дитини; Пришибській – 12 дітей; Нехворощанській - 24 дитини.

У 2022-2023 навчальному році Міністерство освіти і науки рекомендує залучати дітей до очної або змішаної форми навчання. Реагуючи на цю норму, громади Полтавщини запровадили швидке і дієве рішення щодо облаштування укриттів для дітей при організації офлайн відвідування навчальних закладів. Депутати Машівської селищної, Сенчанської, Мартинівської та Нехворощанської сільських рад вже прийняли рішення щодо виділення коштів та закупки модульних укриттів. Після війни ці споруди можуть бути використані за іншим призначенням. Інші ради, такі, як Сергіївська, мають досвід облаштування укриття в школі, об’єднавши для вирішення цієї задачі місцевий бізнес, активних мешканців, батьків та муніципальні підприємства.

З усіма питаннями щодо організації відповідної роботи, як і організації безпосередньо навчального процесу в умовах воєнного стану, фахівці громади постійно звертаються до наших радників у U-LEAD. Тільки від початку цього року ми спільно з експертами Програми провели для освітян Полтавщини декілька інформаційних сесій про особливості організації освітнього процесу в умовах воєнного стану.

«І ЧУЖОМУ НАУЧАЙТЕСЬ…»

– Про які ще цікаві кейси можете розповісти? Що робиться, наприклад, для релокації бізнесу або створення безпекового простору?

– Станом на сьогодні на Полтавщину переміщені і працюють більш як 20 об’єктів малого та середнього бізнесу. Громади Полтавщини реагують на ці виклики і навчаються працювати з бізнесом в нових умовах. Так, Чорнухинська селищна та Лютенківська сільська громади взяли участь у ініціативі «Громада, дружня до бізнесу. Інструменти сприяння бізнесу у громадах», яку впроваджує Клуб Ділових Людей Україна за підтримки «U-LEAD з Європою». Представники громад опанували новий досвід, сподіваємося, він стане корисним.

57 інвестиційних паспортів підготували у громадах України за експертної підтримки U-LEAD у 2022 році. Серед цих громад – п'ять із Полтавської області: Білоцерківська, Козельщинська, Мачухівська, Оржицька та Скороходівська. Робоча група Програми допомогла фахівцям муніципалітетів зібрати, проаналізувати, описати ключову інформацію про інвестиційні об’єкти, їхні переваги та створити дієвий інструмент розвитку громади. В умовах воєнного стану це надважливі знання для організації роботи з бізнесом.

Полтавські громади вже напрацювали власний досвід організації роботи з ВПО. Разом з тим, вони не цураються позичати досвід відповідної роботи інших областей України, тому активно навчаються і шукають нові ефективні інструменти взаємодії з новими мешканцями. Так, шість громад Полтавщини, а саме Котелевська, Кобеляцька, Петрівсько-Роменська, Карлівська, Сергіївська і Чорнухінська, взяли участь у Навчальній ініціативі U-LEAD «Кроки для спеціалістів. Організація роботи з ВПО – 2023». Протягом шести тижнів на онлайн семінарах, практикумах та тренінгах уповноважені особи ОМС по роботі з внутрішньо переміщеними особами навчилися основним підходам, опанували базові принципи роботи з ВПО та опрацювали навички налагодження взаємодії.

Реагуючи на виклики сьогодення, ми запускаємо нові ініціативи – Мережу з обміну досвідом «Розробка Програми забезпечення безпекового простору громади», де громади-учасниці отримують можливість за підтримки експертів проаналізувати безпековий простір громади, зрозуміти напрями та шляхи пошуку ресурсів та розробити комплексну безпекову програму. Ще одна ініціатива - Мережа з обміну досвідом «Розробка муніципального енергетичного плану». Це чотиримісячна програма для громад, які бажають за підтримки експерта розробити муніципальний енергетичний план. Крім того, робота в мережах дає можливість ознайомитися з досвідом колег та поділитися власними практиками.

ЯКЩО ОТРИМАВ ЛИМОН - ЗРОБИ З НЬОГО ЛИМОНАД

– Розкажіть про ваш офіс і про набутий за час його роботи досвід.

– Зрозумівши масштаб запропонованих державою змін і можливості, які дає реформа місцевого самоврядування, під «дахом» Програми «U-LEAD з Європою» в її регіональному офісі в Полтавській області зібралася і з головою занурилася в нову роботу професійна команда. Наше життєве кредо: «Працювати з людьми і для людей». Ми супроводжуємо громади Полтавщини на шляху розвитку і зміцнення їхніх спроможностей.

Повномасштабна війна, а перед тим COVID внесли корективи в організацію нашої роботи, але сталося, як по Карнегі: якщо тобі дістався лимон, зроби з нього лимонад. За ці роки ми, обмежені в живому спілкуванні, опанували нові інструменти комунікації і відчули переваги роботи онлайн. В 2022 році ми провели 359 навчальних заходів і консультацій для всіх 60 громад Полтавщини. І на 2023 рік маємо цікаві і корисні пропозиції для наших партнерів. Це можливість участі і в комплексних навчальних програмах, і в професійних мережах з обміну досвідом, і проєкти з реалізації локальних субсидій, і нові тематичні інфосесії та тренінги, і відновлення «живих» візитів у громади інших областей.

Ми пишаємося досягненнями наших громад, особливо коли відчуваємо, що маємо пряме відношення до цих здобутків, коли ці досягнення є прямим результатом нашої співпраці.

Наприклад, сьогодні проєктна робота має особливе значення, і наявність у громадах ефективних проєктних менеджерів є запорукою залучення до бюджетів цих громад додаткових донорських коштів. І ми радіємо, зокрема, що Агенція місцевого розвитку Новоселівської громади, яку очолює Юлія Попова і працівники якої пройшли свого часу навчальний курс від «U-LEAD з Європою», за підсумками минулого року реалізувала 10 проєктів на 1 млн 16 тис. 706 грн, організувала співпрацю з проєктами міжнародної технічної допомоги та отримала для переселенців в громаді 25 тонн допомоги. Сьогодні ця агенція є однією з найефективніших проєктних інституцій Полтавської області.

Ефективно працюють з донорами, залучаючи додаткові кошти до місцевих бюджетів, Опішнянська, Пирятинська, Ланнівська, Миргородська, Глобинська, Білоцерківська, Шишацька, Мачухівська, Пришибська, Петрівсько-Роменська, Кам’янопотоківська громади. Радіємо, що досвід співпраці з нашою Програмою допомагає громадам організувати цю роботу.

Дякую долі, що дала нам змогу бути причетними до великих змін, дала нові знання та навички, познайомила з цікавими людьми: професійними, небайдужими, закоханими у свою справу. Полтавщина була і залишається щирою і гостинною, доброзичливою і надійною, і вона дійсно вміє піклуватися про людей, як місцевих, так і тих, хто став вимушеним переселенцем. Як кажуть у нас в громадах: «Чужих немає – всі люди наші!»

Михайло Бублик, Полтава

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-