«Готуємо вже на 600 людей»: японський волонтер відкрив безплатне кафе у Харкові

«Готуємо вже на 600 людей»: японський волонтер відкрив безплатне кафе у Харкові

Репортаж
Укрінформ
Фумінорі Цучіко завдяки донатам із Японії продовжує допомагати українцям

Знайти на Салтівському ринку безкоштовне кафе японського волонтера Фумінорі Цучіко дуже просто. Ще за годину до відкриття біля нього починають збиратися люди. Оскільки приміщення невеличке, більшість приходить зі своїми банячками, щоб узяти страви додому. В меню – суп, гарнір, салат із капусти, випічка, чай. Прості, однак затребувані наїдки – щодня в цей соціальний заклад приходить усе більше відвідувачів.

«УКРАЇНСЬКА ЇЖА СМАЧНА, А БОРЩ – ЇВ БИ ЩОДНЯ»

До відкриття, коли почнеться роздача страв, залишається небагато часу, тож Фумінорі та його помічники заклопотані. Днями вони орендували вже третє приміщення в ряду: в одному знаходиться стійка та кілька столиків, у другому – кухня, третє використовуватимуть як підсобку, щоб зберігати продукти. Адміністрація ринку з огляду на те, що Фумінорі займається неприбутковою справою, суттєво знизила орендну плату за павільйони.

«Багато людей, як ми побачили, потребують їжі. І багато людей із Японії надсилають мені гроші. Тож ми змогли відкрити це кафе», - розповідає 75-річний Фумінорі. Зазначає: сам куштує, що готують співробітники, але найбільше йому смакує борщ.

 Фумінорі
Фумінорі

«Мій номер один із української їжі – це борщ. Дуже, дуже смачний. Щодня, щодня! Кожного ранку та кожного вечора його б їсти, - сміється волонтер. – Подобається також українська картопля. Вона має дуже приємний смак. Теж їм щодня. А ще пиріжки!».

Вочевидь, їжа від помічниць Фумінорі припала до смаку й містянам.

«За кілька днів після відкриття приходило біля 300 людей, потім бувало 400, 500, а учора (24 квітня, - ред.) – 600! Щодня більше. Та це добре. Значить, ми робимо потрібну справу», - зазначає волонтер.

Його колектив теж вражений, що люди додаються сотнями. Волонтери зазначають, що дві 60-літрові каструлі з супом розходяться буквально за сорок хвилин. Передбачити, скільки відвідувачів буде наступного дня, важко. Тож стараються, аби всім, хто прийшов у години видачі страв (зазвичай, із 12:00 до 15:00), їжі вистачило. Коли бачать, що ємності стрімко порожніють, а люди все підходять, доготовують щось нашвидкуруч, наприклад, макарони з томатною підливою та сосисками чи ковбасою.

Фумінорі ж зайнятий найчастіше маленькими відвідувачами – для них він купує солодощі.

«УКРАЇНСЬКА ТІНЬ ФУМІ ТА TRANSLATE»

У кафе працює вже п’ятеро людей, які готують, видають страви, миють посуд і прибирають приміщення. Організувала процеси харків’янка Наталія Грама – з Фумінорі вони познайомилися на станції метро «Героїв праці» ще коли місто потерпало від щоденних обстрілів, і люди змушені були рятуватися в підземці.

 Наталія Грама
Наталія Грама

«Я – українська тінь Фумі, - сміється Наталія. – Якось я зізналася йому, що мрію про власний заклад, в якому б були соціальні години. І ось у якийсь момент Фумінорі говорить: «Наташо, ти ж хотіла відкрити кафе? Давай зробимо таке місце, де б люди харчувалися безкоштовно. Я знаю, як це все організувати, купили обладнання, зібрала людей, з якими раніше працювала. В нас тут сімейний колектив. Я повністю віддаюся цій справі. Вона мене тримає. Чоловік мій зараз на фронті, на Донеччині. Коли вдається подзвонити, каже: «Я живий-здоровий». І я йому у відповідь так само: «І я добре». Він радий, що я відволікаюся від хвилювання за нього».

Грама зазначає, що наразі займається офіційним оформленням працівників, аби всі витрати були прозорими. Майже всі донати на кафе надходять із Японії.

«Про кожний наш крок, витрати ми розповідаємо в соцмережах. Будемо оформлювати працівників, щоб люди, які допомагають, бачили, що все прозоро, офіційно», - зазначила Наталія.

Як уже розповідав Укрінформ, до відкриття кафе Фумінорі кілька місяців підтримував людей, із якими потоваришував під час життя у метрополітені. Згодом, як зазначає Грама, вони роздавали на двох локаціях молоко та хліб.

«Це було порційне молочко, маленькі такі упаковки. Перший раз ми ледь роздали перехожим сотню пакетів. Просили узяти. Але згодом нам не вистачало і тисячі штук! Я знайшла постачальника молока та хліба, нам зробили оптову ціну», - згадує Грама.

Цікаво, що Наталія не знає ні англійської, ні японської. На запитання про особливості комунікації вона сміється: «Translate виручає. Не знаю, хто ці люди, які його створили, але дякую їм щодня».

А ще Наталія спростувала інформацію з мережі про нібито "депортацію" Фумінорі через порушення українського законодавства. Обурливі коментарі про це ходять мережею вже не один тиждень. За словами Грами, історія сталася ще два місяці тому, і у Фумінорі була прострочена віза на більш як 60 днів. З'ясували це прикордонники, коли Фумі поїхав на кілька днів до Польщі.

"Йому б довелося тоді все оформлювати, чекати. Він із кордону мені дзвонить, я підняла на вуха всіх знайомих, розповіли, хто він і чим займається. Дві години розбиралися. Я кажу їм там телефоном, щоб повернули мені цю святу людину. Його пропустили. Ще й безкоштовно люди до Харкова довезли. Але Фумінорі було дуже прикро, що через нього автобус тримали дві години. Коли він зайшов у салон, вибачався перед кожним пасажиром", - розповіла Наталя.

БЕЗКОШТОВНІ ОБІДИ ГОТУЮТЬ У 37 ШКОЛАХ ХАРКОВА

Узяти гарячу їжу з собою можна і в рамках міського проєкту. Пункти видачі харчування на базі шкіл у Харкові діють уже п’ять місяців. Безкоштовні обіди є дуже затребуваними, кажуть у міськраді. Наразі їх готують і видають у 37 навчальних закладах.

Пункти діють щоденно з понеділка по суботу. Видача обідів відбувається з 11.00 до 14.00 у власний посуд. Комплексний обід, який отримують вразливі категорії містян, включає першу та другу страви, напій.

«Наразі 165 кухарів, які працюють у пунктах харчування, щодня готують  близько 33 тисяч порцій. Станом на 25 квітня харків’янам видано майже 3,7 мільйонів порцій. Робота пунктів є безперебійною, бо вони забезпечені альтернативними джерелами енергії на випадок блекаутів (генераторами, дров’яними печами і, відповідно, паливом і дровами, малопотужними електроплитами)», - розповіли у пресслужбі мерії.

Безкоштовне харчування організоване за позабюджетні кошти. Наразі про згортання пунктів узагалі не йдеться.

Не хочуть зупинятися і Фумінорі з Наталею. «Нас уже запитують, чи надовго нас вистачить? Знаєте, Фумі часто говорить, що війна – це дуже важко, а після війни буде ще важче. Тут запалу замало. Потрібне бажання. Ми маємо підтримку. Ми бачимо віддачу, щиру подяку, - говорить Грама. – Днями в нас у кафе їв літній чоловік і в нього сльози текли. Я підійшла, і він розповів, що самотній, дружина давно померла. Пенсії йому катастрофічно не вистачає. Він сказав, що ми в прямому сенсі слова рятуємо йому життя, даючи їжу. Як не працювати далі?»

Як писав Укрінформ, Фумінорі Цучіко приїхав в Україну вперше в січні 2022 року, як звичайний турист. Відвідував місця, пов’язані з Другою світовою війною, останнім часом їздив Польщею, аби побачити місця нацистських концтаборів. До Києва приїхав, щоб побачити Бабин Яр. На момент вторгнення 24 лютого 2022 року Фумінорі був у Варшаві, на вокзалі він побачив тисячі біженців із України та те, як поляки їм допомагають. Японець був вражений і вирішив теж якось підтримати українців. Повернувся до Києва, а згодом, у травні, поїхав до Харкова, де побачив, що люди продовжують переховуватися від обстрілів у підземці метро. Певний час жив із ними на станції метро, витрачаючи на продукти та потрібні речі для харків’ян власну пенсію. Згодом організував збір у соціальних мережах. Після того, як останні містяни покинули підземку, Фумінорі роздавав адресно продуктові набори, купляв ліки та побутову хімію завдяки донатам своїх співвітчизників.

Юлія Байрачна, Харків

Фото автора та пресслужби Харківської міської ради

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-